Съветът на Европа разобличи Данаил Кирилов за "тримата големи"

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/savetat-na-evropa-razoblichi-danail-kirilov-za-trimata-golemi/19261 SvobodnoSlovo.eu
Съветът на Европа разобличи Данаил Кирилов за "тримата големи"

Тезата на правосъдния министър Данаил Кирилов, че Европа налагала да бъдат променени правилата за проверка и отстраняване на "тримата големи" в съда и прокуратурата, бе опровергана. Комитетът на министрите, отговарящ за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), "не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България". Това пише в официално съобщение на Съвета на Европа по повод провеждащата се в София кръгла маса, организирана със съдействието на Министерството на правосъдието. Темата на събитието е неефективното изпълнение на присъдите на Съда в Страсбург срещу България по дела, засягащи точно фактическата безконтролност на главния прокурор.

Позицията на Съвета идва в момент, в който Кирилов трябва да защити предлаганите промени в правомощията на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). "Нека да не проявяваме субективизъм, режимът трябва да е принципен, трябва да е наравно и смятам, че няма как да предвидим уредба само и единствено за единия, защото това се харесва или се настоява от определен кръг лица", опита да се оправдае Кирилов. Той настоя, че имало еднакъв "правен риск" за водене на разследване както срещу главния прокурор, така и срещу шефовете на върховните съдилища. За нас е важно да докажем пред партньорите си висок стандарт и сериозност на вътрешния режим за готовност да се изпълняват тези решения, заинати се министърът. Кирилов каза, че не иска да влиза в спор кой иска въвеждане на механизъм в закона, който да позволява разследване срещу "тримата големи".

"Нека да съобразим и конституцията, в която в частта съдебна власт статутът на тримата големи винаги е бил равно установен. Имаме поне пет норми, които коментират статута на главния прокурор, председатля на ВАС и ВКС", заяви гербаджията. "Въпрос на дебат е - нека този дебат бъде максимално спокоен, широк и подробен, да вземат участие всички заинтересовани, да изразят становище и българският парламент ще трябва да вземе окончателно решение по отношение на тримата заедно или на главния прокурор", сети се Кирилов след многобройните критики по предложенията му.

https://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.