ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/shengen-prez-kriv-makaron/211 SvobodnoSlovo.eu
ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН

Спомням си времената, когато от Шенген ни делеше само кофа боя на КПП. Борисов казваше - "ей ся тва го боядисахме да има вид и влизаме". Оттогава много вода изтече, както и много простотия, разбира се. В политическите боричкания и всеобща простотия почти забравихме Шенген. Или по-скоро политиците удобно забравиха да говорят за него.

Сега виждаме, че напъните ни да влезем в Шенген няма да дадат резултат. След Нидерландия и Швеция, и Австрия ни удари балтията. Ами като са си прави, прави са си! Да си кажем честно, за Шенген ли сме?!?

Територията е разграден двор - като започнем от границата и мигрантите, които на стада влизат в България и се стигне до обикновените митничари и полицаи, които за нЕкой лев ще пуснат и най-издирвания терорист и престъпник. Или пък контрабандна стока. Или наркотици. Или....нека въображението ви подскаже какво още може да мине оттук. Отделно българите сме си тарикати и се опитваме да прецакаме държавата и митниците винаги. Та, да си сложим ръка на сърцето, за Шенген ли сме!?!

Най-големите евроатлантически радетели за влизането ни в ЕС ни обясняваха, че като влезем, и повече корупция, престъпления, контрабанда и т.н. няма да има. Щели сме да цъфнем и вържем. Направо цъфнАхме! Спор няма. Престъпността си е на най-високо световно ниво, корупцията е като синоним на България, а се краде толкова повсеместно, че никой и никъде не е защитен. Границата не се пази сериозно и всякаква паплач може да си пропълзи през нея. И какво? ЕС не ни оправи. И съвсем естествено сега не иска да му създаваме проблеми. Така, че Шенген - през крив макарон. Впрочем мен дълбоко не ме интересува Шенген и мечтите за него. То все едно 13 века само Шенген сме гледали~!

Елена Гунчева-Гривова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.