Скандален ремонт на метри от Народния театър започва с изсичане на 25 дървета

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/skandalen-remont-na-metri-ot-narodniya-teatar-zapochva-s-izsichane-na-25-darveta/44237 SvobodnoSlovo.eu
Скандален ремонт на метри от Народния театър започва с изсичане на 25 дървета

Става дума за емблематичната къща “Синия лъв”, където се помещава и едноименния ресторант. Сградата е общинска собственост, а теренът до нея - частен. Целта е там да се появи 6-етажна офис сграда с три подземни нива за паркинг на ъгъла между ул. “Иван Вазов” и ул. “Кузман Шапкарев”. 

До 2005 г. теренът е държавен, след което той е продаден от областния управител. В момента земята е притежание на фирма "А-Трейд 3000", принадлежаща на бизнесмените Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания "Титан", припомнят от в. “Сега”.

Темата със запазването на част от дърветата, изобщо не е била обсъдена между инвеститора и представителите на столичната община.

"Не е коментирано в отдела", съобщи началникът на "Благоустройствени дейности" към НАГ арх. Елица Мирчева.

"И с нас не е воден такъв разговор", допълни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

"От предоставената информация не мога да се ориентирам защо се налага премахването на всички дървета", призна шефът на комисията Лорита Радева от ГЕРБ.


По предложение на съпартиеца й арх. Ивайло Петков в решението бе записано, че с инвестиционния проект трябва да се опита да се запази част от растителността. Районният кмет Трайков пък предложи собственикът на терена да бъде задължен да засади някои от новите дървета в съседния имот, който също е негово притежание.

Радева обаче възрази, че изпълнението на това решение може да е проблем и наложи в решението да се укаже само, че компенсаторното залесяване следва да е в близост до бъдещия строеж. Подобни указания бяха гласувани и при предишното разглеждане на проекта за строителство в терена, като и тогава не стана ясно къде то ще може да се реализира. 

В крайна сметка решението за отсичането на 25-те дървета бе гласувана в комисията по екология без нито един "против" и "въздържал се".

frognews.bg

2 Коментара

Чичо

преди 1 месец

Предполагам, че Фъндъкова лично ще облагороди терена с теменужки! Тя толкова се старае... Заради такива, като тия двамата, бившата кметица на "Младост" топли миндера! Вакли агънца, а...

Коментирай

Някой

преди 1 месец

Поредното емблематично място, на което ще изникне поредната офис сграда, на поредния олигарх, с помощта на поредния корумпиран чиновник.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.