Софийският боклук е най-скъпият в Европа

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/sofiyskiyat-bokluk-e-nay-skapiyat-v-evropa/22537 SvobodnoSlovo.eu
Софийският боклук е най-скъпият в Европа

Софийският боклук е най-скъп в Европа, а столицата е типичният пример как не трябва да се управлява тази дейност. Това заяви вчера депутатът от БСП Жельо Бойчев по време на кръгла маса на тема "Има ли София интегрирана система за управление на отпадъците?". Събитието бе по инициатива на Дискусионен клуб "Политика 21" към БСП в София.

Жельо Бойчев припомни, че до този момент изграждането на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци е глътнала 400 млн. лв., а предстои да се дадат още над 300 млн. лв. за инсталацията за изгаряне на РДФ горивото. Това прави столичният боклук най-скъп в Европа, тъй като няма друг град, който да е инвестирал толкова много средства в съоръжения спрямо тон обработен отпадък, категоричен бе депутатът. Той обобщи, че колкото по-скъпа е една инсталация, толкова по-скъпа ще е и експлоатацията й. А това логично ще доведе до искане за увеличаване на такса смет, прогнозира Жельо Бойчев.

Лидерът на БСП в София Калоян Паргов отново напомни позицията на социалистите в Столичния общински съвет, че бъдещата инсталация за изгаряне на остатъка от боклука, който се обработва в завода, трябва да бъде непосредствено до него, а не в центъра на града - в ТЕЦ "София". Това наше искане ще оскъпи проекта с 10 млн. лв. за изграждането на тръбопровод, но ще спести от транспорт и замърсяване на въздуха, категоричен бе Паргов. Той заяви още, че сред столичани има недостатъчно информираност и степен на доверие към общината и е нужна информационна кампания, която започват от БСП. Тя ще покаже различни възможности и позиции по изпълнението на последната фаза от системата за обработка на боклука.

Паргов наблегна и на друга тревога на социалистите, свързана с дълга от 67 млн. евро, който ще поеме "Топлофикация" - София за съоръжението за изгаряне на РДФ горивото. Дружеството и в момента има много задължения - около 700 млн. лв. е общият му дълг, и има риск след 2020 г. то да изпадне във фактически фалит, предупреди още Паргов. По време на дискусията бе направен преглед на законодателството в областта на отпадъците и историята на столичния боклук през последните 15 години. Д-р Любка Костова, експерт в тази сфера, изтъкна и разминаванията в предвижданията за генериран и обработен отпадък и реалността. В дискусията участваха депутати, общински съветници, университетски преподаватели и представители на граждански и неправителствени организации.

Деси Велева

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.