Уилям Браудър: Ужасно е държава да има лица, замесени в корупция и да няма последствия

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/uilyam-braudar-uzhasno-e-darzhava-da-ima-lica-zameseni-v-korupciya-i-da-nyama-posledstviya/52743 SvobodnoSlovo.eu
Уилям Браудър: Ужасно е държава да има лица, замесени в корупция и да няма последствия

Уилям Браудър е в основата на закона „Магнитски”. Той е бил един от най-мощните бизнесмени в Русия. Разкрива финансови измами, заради което е екстрадиран от Русия. Оцелява в десетки опити за убийство. Пише книги и прокарва глобалния закон „Магнитски” на името на адвоката си, който умира мистериозно в руски затвор, след като дава показания в Русия за финансовите машинации, които неговия клиент разкрива. Първото си интервю за българска медия Браудър даде преди 2 г. за Нова телевизия. Сега говори след като излезе втория списък „Магнитски”.

„Има 35 държави, които прилагат закона „Магнитски”. С течение на времето ще виждаме все повече такива пакетни санкции (както за България от САЩ и от Великобритания). Сега, когато Великобритания не е член на ЕС, те могат да санкционират лица от страни на ЕС”, каза Браудър.

За да приложи ЕС закона „Магнитски”, трябва да има единодушно решение на всички държави членки. България като член на ЕС на теория може да наложи вето на тези санкции, каза Браудър.

„Когато ви включат в списъка със санкции на САЩ, нито една банка не иска да има работа с подобен човек. Ако банката преведе сумата от сметките на такова лице, те носят отговорност за три пъти по-голяма сума. Банките или замразяват, или затварят сметките. Човек се оказва в ситуация на международен финансов парий”, обясни бизнесменът.

Запитан за лицата, санкционирани по втория списък „Магнитски”, сред които са и бивши министри – на финансите и на енергетиката, той отговори: „Не знам подробности за тях, не съм експерт какви са им престъпленията или защо са санкционирани”.

На въпрос: „Ако финансовият министър на една държава е корумпиран, какво говори това за премиера”, той каза, че това повдига сериозни въпроси за интегритета на българската финансова и правна система. „Смятам, че всеки ще следи отблизо как ще постъпи българското правителство. Ужасно е държава-членка да има лица, замесени в корупция, и да няма последствия”, заяви Уилям Браудър.

https://fakti.bg/

2 Коментара

любопитно

преди 1 година

Този от позицията на какъв говори? Първо трябва да погледне леещата се корупция в собствената си държава.

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Може ли този изрод да обясни по какъв закон Щатите трябва да налагат санкции на чужди държави. Какви са правата на Щатите, какъв е този международен ред поддържан от Щатите с 800 милиарда военен бюджет, с над 800 военни бази по света, с хиляди воиска на чужда територия, със самолетоносачи заплащващи всеки, който иска да диша. И най-важното с един сатанински финансов диктат чрез долара. Куба е под санкционен натиск повече от 60 години, а на територията им цъфти американската база Гуантанамо, в Косово Бондстиил, у нас цели 4 безплатни техни бази, за които нашето евроатлантическо семейство цъвти от щастие. Какви интереси имат Щатите по цялото земно кълбо, и от какво се боят защитени от два океана. Отговорът е че искат да мачкат цялата планета. Знае се , че Щатите консумират два пъти повече блага отколкото произвеждат. Е тези наши умни глави не ги ли знаят тези неща, или не са чували колко войни е водил чичо Сам след ВСВ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.