Валерия Велева: Всички на тепсия пред Гешев. Наистина доведоха парламента до Ада

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/valeriya-veleva-vsichki-na-tepsiya-pred-geshev-naistina-dovedoha-parlamenta-do-ada/7920 SvobodnoSlovo.eu
Валерия Велева: Всички на тепсия пред Гешев. Наистина доведоха парламента до Ада

Да беше си мечтал главният прокурор Иван Гешев, нямаше да измисли такъв безценен политически подарък, който получи със скандала за покупко-продажбата на депутати в ИТН.

Сякаш Господ му изпрати на тепсия главите на Татяна Дончева, на Тошко Йорданов и на Радостин Василев с техните гръмовни обвинения в последните дни за купуване на депутати и написани на листчета суми от половин милион лева за набиране на канидат-министри.

Точно в навечерието на първото гласуване на внесения от Христо Иванов законопроект за закриването на органите на спецпрораздаването (предвидено е за сряда) ситуцията толкова се разсмърдя, че нямаше как държавното обвинение да затвори нос, очи и уши. Все пак става дума за хора на най-високо политическо ниво, за "братството на почтените", по думите на президента Радев, които уреждат бъдещо правителство чрез долнопробни пазарлъци и политическа корупция.

Визираното от ИТН "корупционно" поведение на Татяна Дончева попадна в полезрението на Специализираната прокуратура и днес тя образува проверка по повод "публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание".

От спецпрокуратурата уточняват и по какъв параграф ще "гонят" Дончева, макар да не споменават името ѝ: "след извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, ще се направи преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304 б за търговия с влияние или друго престъпление".

Дончева е една от яростните критици на спецправосъдието и апологет на законопроекта на Христо Иванов за неговото закриване. Само че след обвиненията срещу нея и започване на проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор, няма как устатата юристка да участва в дебатите по тази тема. Същото важи и за Тошко Йорданов, и за Радостин Василев, който пък е правистът в ИТН.

Как ще пледира адвокат Дончева за закриване на спецпрокуратура, след като тя е по петите ѝ? Как ще говори за спазване на законите след обвинението на Тошко Йорданов: "Татяна Дончева е човекът, който, когато се говореше при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да взимат други с тях, част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета - половин милион ще ти дам". Не е възможно!

От друга страна, ако пък това е клевета, след като Радостин Василев обяви, че Дончева не му е предлагала подкуп, как тогава сценаристчето Тошко Йорданов изобщо може да се качи на парламентарната трибуна. Това не е като да правиш тъпи сценки в тв кабеларка.

Лъжата, в която затъва българското общество, започва от най-високо ниво - от законодателния храм, превърнат в долнопробно пазарище от хора, които излъгаха обществото, че водят след себе си промяната.

Сигурното е, че когато двама души говорят противоположни неща - или единият лъже, или другият лъже, или лъжат и двамата. И докато органите на спецправораздаването не стигнат до истината - всички засегнати от скандала трябва да влязат в политическа карантина.

Сигурно е и другото - вече няма такова явление като "партии на протеста". Всички се дискредитираха - овръгаляха, омазаха в интриги, където политиката и решаване на проблемите на хората, останаха мираж. В този скандал няма невинни. И "адвокатите на мафията", и сценаристите на чалгаря, който "води Ада със себе си", паднаха в прахта на позорището. И наистина доведоха българския парламентаризъм до Ада.

Трифонов, Дончева, Манолова и производните им - идващите и отиващите си, убиха протеста като понятие за промяна.

Оказа се, че само Корнелия Нинова не е ходила по кюшетата да подменя вота на избирателя.

Власт, пари, постове, задкулисие - никога за последните 30 години българският законодателен орган не бил така пробит откъм морал и закон и то от тези, които под вдигнатия умрук на президента крещяха "Мутри, вън!" и това бе входният им билет за парламента. Вкараха не политика, а сплетни. Мутрите се настаниха удобно на парламентарните банки и разкешваха.

Шляпащата боса по килима, която се виждаше като мандатоносител, се опитваше да налага дневен ред на всички останали групи, да нарежда на президента какво да прави, и дори обеща, че ако третият мандат дойде в ИБГНИ, ще го даде на ИТН, за да излъчат те премиер. Заслужава си да си спомним това и да попитаме - срещу колко?

И точно те ще пишат новите закони! На тях президентът възлага надеждите си за новите правила в обществото. В деня на Съединението Радев даде да се разбере, че насрочването на датата на парламентарните избори ще зависи не само от актуализацията на бюджета, но и от приемането на законите за закриване на спецправораздаването и орязването на ВИП-охраните на НСО: „Нека видим какво ще направи българският парламент и как ще подходи към актуализацията на бюджета. Чакат и важни законопроекти. Трябва да видим и парламентът как ще се отнесе към тях“.

Абсурдно е да очакваме от този парламент законотворчество, при това базисно, върху което на стъпи държавността. Час по-скоро 46-ото Народно събрание трябва да бъде закрито, за да заеме срамното си място в историята на чалгализацията на българския политически живот.

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.