1,5 млрд.лв. излишък, защо да няма пари за превантивни компенсации?!

https://svobodnoslovo.eu/politika/15-mlrdlv-izlishak-zashto-da-nyama-pari-za-prevantivni-kompensacii/16592 SvobodnoSlovo.eu
1,5 млрд.лв. излишък, защо да няма пари за превантивни компенсации?!

Ако са верни сметките на финансовото министерство, че в края на февруари България има 1,5 млрд. бюджетен излишък, а той не е само химера, няма как да е вярно също казаното от финансовия министър Горанов, че липсват пари за компенсации на бизнеса, засегнат от карантината.

В бюджета винаги се предвиждат и допълнителни буфери – през последните години около 2 млрд.лв., които са на директно разположение на премиера.

За къде ги пазим, ако не, за да предотвратим кризата да се превърне в катастрофа? 250 млн.лв. обеща и ЕС, като позволи използването на еврофондовете за посрещане на моментните разходи. Събират се поне 3,75 млрд. лв., без да броим фондовете – 2/3 не сме ги усвоили.

Италия подпомага предварително с 2% от БВП бизнеса си и заплатите на останалите временно без работа. При нас сумата е малко над 2 млрд.лв. при същата пропорция.

https://19min.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.