А къде е Тошко? Борисов го търси да му благодари

https://svobodnoslovo.eu/politika/a-kade-e-toshko-borisov-go-tarsi-da-mu-blagodari/7701 SvobodnoSlovo.eu
А къде е Тошко? Борисов го търси да му благодари

"Брътвежите на Тошко постигнаха ефект, съизмерим с този на пеперудата в Теорията на хаоса. Някакви почти безобидни, раздавани наляво и надясно обиди (колкото и да са далеч от размаха на пеперудените крилца) дадоха на Борисов възможност да триумфира отново.

ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, показват последните сондажи. Това обаче в никакъв случай не е заслуга нито на Борисов, нито на партията му, а най-вече на нелепостите като тези, изговорени от рупора на Слави - Хаджи Тошко.

В предпоследното и в последното Народно събрание водачът на депутатите от бившата първа политическа сила употреби всичко научено в казармата като лексика и стил на изразяване, за да блесне.

Обидни квалификации в залата и в социалните мрежи, репчене, пулене и всякакви шоу елементи намериха място във визията му за това как трябва да звучи един народен представител.

В комбинация с демонстрираното пълно отсъствие на експертност това поведение донесе на ИТН повече щети, отколкото биха нанесли злонамерени ходове на другите политически сили.

Няма как да оставим настрана и тоталното неразбиране за това как функционира политиката, как се преговаря за коалиция и как, по дяволите, се съставя правителство.

По всички тези линии видяхме поведение а ла Тошко. Тоест, то едва ли е само лично негова концепция. По-скоро става дума за политическа неграмотност. Впрочем, на Тошко и хората му доста им отива да бъдат опозиция. Там това хъшлашко поведение удря право в десятката.

Критикуването на опонента звучи по един начин, когато си нещо като управляващ, и по съвсем друг, когато си в опозиция. В първия случай се възприема като издевателство над беззащитните не-управляващи, във втория се прощава великодушно.

Или поне така сочат реакциите на Суверена, приел попържнята срещу управляващите като нещо в реда на нещата, защото те са си маскари. Виж, опозицията е друго нещо, те са от нашите.

Така че ИТН биха били перфектната опозиция, звучаща в пълен синхрон с въпросния Суверен. Но в следващото Народно събрание май битката ще е точно за това кой да е по-по-най опозиция.

Борисов сигурно е много благодарен на ИТН за това, че го връщат на бял кон. Ще може отново да обясни как "ги е бил всичките". Но ГЕРБ, ставайки отново първа политическа сила, нямат много варианти за действие.

След като благодарят на ИТН и лично на Тошко, втората им стъпка най-вероятно би била да върнат мандата, защото никой не иска да прави общи видими резултати с тях. И с този ход стават опозиция. Тук ще се получи интересното - ГЕРБ и ИТН да бъдат заедно, па макар и в опозиция.

Умишлено или неволно, брътвежите на Тошко постигнаха ефект, съизмерим с този на пеперудата в Теорията на хаоса. Някакви почти безобидни, раздавани наляво и надясно обиди (колкото и да са далеч от размаха на пеперудените крилца) дадоха на Борисов възможност да триумфира отново.

За жалост, двата последни парламента имаха доста кратък живот. Ако бяха продължили малко повече, временното класиране можеше да изглежда и по съвсем друг начин.

Рано беше отнета възможността на пеперудата да предизвика истинско цунами, но то се задава. Тя само още малко трябва да поговори, попише и да помаха за сбогом.

Евелина Гечева/actualno.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.