Акад. Марков: Ако Скопие замрази Историческата комисия, ние трябва да замразим преговорите с ЕС!

https://svobodnoslovo.eu/politika/akad-markov-ako-skopie-zamrazi-istoricheskata-komisiya-nie-tryabva-da-zamrazim-pregovorite-s-es/5368 SvobodnoSlovo.eu
Акад. Марков: Ако Скопие замрази Историческата комисия, ние трябва да замразим преговорите с ЕС!

Чудя се на този ентусиазъм на министър-председателя, който мисли, че той ще напише отново историята на Македонския въпрос. Това коментира историкът акад. Георги Марков, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„За мен не е адекватно, защото отново се проявява синдромът на сателитната политика. Имаше на времето Дядо Иван, сега има Чичо Сам. Американците не се интересуват от нашата история, те си имат геополитически интереси. Така че ние не бива да се поддаваме на американската посланичка, която привиква някои наши министри. Не бива да се поддаваме на натиск от Брюксел, защото не можем да станем съучастници в лъжата и във фалшификацията, в кражбата на българската история“, каза историкът.

Ние не може да спорим, чий е Гоце Делчев, защото той се е предопределил още приживе, той е наш национален герой, подчерта акад. Марков.

„Не може да се съобразяваме, както през 1946 г. – тогава с Москва, сега с Вашингтон. Защото има две тежки думи – това е национално предателство. И не бива да крякат – някои от тях искат да замразят Историческата комисия за две години. Ние пък ще замразим преговорите за влизането на Република Северна Македония. Може би да съм краен, но това е. Ние няма как да отстъпваме. Най-после, те са в положение да кажат – е, хайде, братя, помогнете. А те се държат така, сякаш от тях зависи всичко, а не от нас“, посочи той.

Пак ни изиграха, за съжаление, защото Кирил Петков избърза веднага да отскочи в Скопие, допълни още Георги Марков.

„Трябваше да дойде техният нов министър-председател в София и да помоли да пристъпим към преговори или разговори, докато Кирил Петков прояви една такава всеотдайност и веднага хукна за Скопие. Той не е запознат явно с историята на Македонския въпрос. Ние направихме един проект – аз съм ръководител, издадохме част І – „България и Македония. История и политика“. Сега работим по част ІІ. Живот и здраве, и на английски да преведем този труд. И аз му изпратих част І да чете, както и на президента, така и на външния министър. Това беше преди две или три седмици. Но явно политиците нямат време да четат - „Ние сега правим история, не ни занимавайте“. Но Македонският въпрос има натрупване, той е най-същественият въпрос от общия български национален въпрос", подчерта акад. Георги Марков.

https://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.