Ангел Джамбазки: Политиците системно и последователно злоупотребяваха с циганските гласове

https://svobodnoslovo.eu/politika/angel-dzhambazki-politicite-sistemno-i-posledovatelno-zloupotrebyavaha-s-ciganskite-glasove/24867 SvobodnoSlovo.eu
Ангел Джамбазки: Политиците системно и последователно злоупотребяваха с циганските гласове

Ангел Джамбазки, евродепутат, зам.-председател на ВМРО-БНД, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Ден на траур в Бяла по повод смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов, който беше пребит пред дискотека след спор за цигара с група роми. Алекс почина в болницата, осем дни след като беше приет с тежка черепно-мозъчна травма. Господин Джамбазки, какви според вас са истинските корени на конфликтите, които спорадично възникват в нашата страна през последните години. Случаите в Катуница, Гърмен, Асеновград… Битови скандали ли са това, такива, каквито се случват постоянно и навсякъде по света или можем да търсим друга интерпретация?

Ангел Джамбазки: Нека да напомним за още два случая, които бяха знакови във времето. Единият е убийството на Боби Райнов, ако помните, на ул. „Обиколна“ в София. То се случи, мисля на 9 юли 2010 г., преди това беше убийството и на проф. Калоянов в „Захарна фабрика“, също нападнат и убит от обитатели на незаконната циганска махала на ул. „Суходол“ 35. И когато говорим за всички тези убийства нека да напомним още нещо на слушателите на Радио „Фокус“. А именно фактът, че нито един от извършителите на тези убийства, тежки, брутални посегателства срещу собствеността, срещу имота, посред бял ден извършени. Извършителите са ясни и известни. Нито един от тях не е привлечен, не е съден и не е осъден. Това създава в части от тази общност, чувството за безнаказаност, чувството че те са над закона, отстрани на закона, че живеят по собствени правила, не са част от българското общество, не са част от българската държавност, не уважават българската държава, българските закони, българската полицейска, съдебна и всякаква друга служба. Така че сигналите са много ясни. Те са в посока на това, че българското общество има тежък разлом, тежък разпад. И този разлом и разпад върви все по-надолу, и все по-дълбоко, и все по-дълбоко. И тук вече не можем да говорим категорично за битовизъм, това не е битовизъм, това е повтаряемост, това е очаквано, това е ясно. И случаите в Катуница, и случаите в Гърмен, и случаите в Асеновград особено показват една особена дързост, едно особено неуважение към закона и законността. Едно особено неуважение, грубост, вандализъм към човешкия живот дори, защото когато една тълпа тръгне с брадви да убива малолетни, непълнолетни деца, това не може да бъде наречено битов скандал.

Водещ: Разбирате, че големият въпрос е как могат да бъде променена ситуацията, какво е решението на проблема?

Ангел Джамбазки: Решението на проблема е в три стъпки. На първо място възстановяването на законността и закона. Това означава българската държава да има доблестта отново да превземе и да завземе за законността махалите. Махалите, в които няма българска държава, махалите, в които няма закон, махалите, в които няма ред, правен порядък и правоохранителни събития и мероприятия. Това е първото нещо, което трябва да бъде направено. Всеки, който направи престъпление, трябва да бъде залавян, установяван, съден и осъждан и да изтърпява наказанието си с цялата строгост на закона. Както е известно наказанието има три функции – да запази обществото, да оказва възпитателно влияние върху дееца и да оказва възпиращо влияние върху останалите. Тоест това нещо трябва да се случи на първо място. На второ място трябва да бъде прекратена порочната практика на покровителстване на това махалите да си откупват екстериториалността през продаването на гласовете и гласуването за политически сили. И на трето място, най-дълго, най-сложно ще бъде образованието на тези наши съграждани, които трябва да бъдат вписвани в българското общество. Не интегрирани, защото това се провали, не работи. Това беше лъжа, това беше измама, това беше голяма кражба. Това, което трябва да се направи е тези хора да бъдат вписвани в обществото. Това означава те да учат, без значение дали искат или не искат. И ако не искат, трябва да бъдат заставени, дори против волята им, против традициите им, да се учат, за да бъдат конкурентоспособни и да могат да се борят за хляба си, да стават нормални хора, нормални граждани.

Водещ: Липсата на интеграция е една от най-често сочените причини за възникването на тези конфликти. Имат ли политиците вина за неслучилата се интеграция на ромите в България?

Ангел Джамбазки: Само и единствено. Друг няма вина. Нито земното притегляне е виновно, нито циклите на Луната, нито Марс и Венера имат вина. Вина имат тези, които управляваха държавата, управленци, политици, както искате така можем да ги наречем. Последните 30 години системно и последователно злоупотребяваха с циганските гласове, правеха се, че не виждат разпада на махалата. Правеха се, че не виждат, че махалата става собствена територия. Правеха се, че не виждат поколенията, които растат в ниско образование, мизерия, липса на перспектива, че се озлобяват, че се превръщат във все повече агресивни членове на обществото, които ще нападат останалите, че те сеят до себе си омраза и желание за реванш. Така че, да, няма друг, който да носи лично вина. И затова говорим и за министри, министър-председатели, областни управители, кметове, общински съветници, които в годините бяха отговорни за неслучилото се вписване. Трябва да посочим поименно тези, които размахваха, помните ли имаше една глупост наречена „Десетилетие на ромското включване“. Една тежка измама, в която потънаха непреброими пари – национални и европейски, а резултатът е нулев, отрицателен. Ако след десет години интеграция и декади, виждате тези с брадвите, някой е излъгал, значи някой е откраднал, значи някой е измамил обществото. И пак казвам тези хора са само в България, отговорността е само българска. Тук не можем да се сърдим и да казваме, че виновен е Европейският съюз, Североатлантическия договор, Африканския съюз или който и да било друг. Тук сме си виновни само и единствено ние като български граждани, данъкоплатци, избиратели, общество. Това е, просто и ясно.

Водещ: По повод случая в Бяла главният секретар Младен Маринов разпореди всички дежурни части в малките районни управления да организират дейността си, така че през цялото денонощие да посрещат гражданите, независимо от часа, за да не се повтаря случая – 17 часа – затворено полицейско управление?

Ангел Джамбазки: Вие представяте ли си абсурда, в 17 часа да има затворено полицейско управление, това да не е бакалия, това да не е железария. Как може да затворите в 17 часа полицейското управление и то да не работи. Аз разбирам това да е бакалия, на продавача на пирони, на каквото и да било. Но не мога да си представя, че полицията затваря и държавата в Бяла да затваря в 17 часа, вероятно и на много други места в България държавата затваря в 17 часа. Това е недопустимо, това е абсурдно.

Водещ: Предвиждате ли законодателни инициативи, които да предложат решение и на този проблем?

Ангел Джамбазки: Категорично и в програмата на ГЕРБ, и в програмата на „Обединени патриоти“ е задължение, което беше обещано, беше дадено като обещание на избирателите, беше да има полицай във всяко едно населено място. Това не предполага на полицай работното време да бъде като автогумаджия, или работното време на продавач на билети за баня. Полицаите трябва да бъдат 24/7 на работа, 365 дни в годината. Няма никакво обяснение, оправдание пред българските граждани полицията да затваря в пет часа. Това означава, представете си, че Бърза помощ затваря в пет часа и да каже: ами това е, вие умирате, ние отваряме в шест утре, дотогава стискайте зъби. Е това е абсурдно просто. Или има държава, или няма държава. Това означава че няма държава в ¾ от България. И това не може да бъде обяснено по никакъв начин, не може да бъде оправдано по никакъв начин. Нещо друго, което трябва да се каже, за мотивацията на полицейските служители. Няма как да мотивирате хора с 600 – 800 лв. заплата. Няма как в структурата на МВР да има тежки корупционни вериги, които покровителстват контрабанда на хора, на оръжия, на наркотици, продажба на наркотици. Няма как началниците им да бъдат свързани с организираната престъпност и да искаме от тези хора да работят за 600-800. Няма как да стане това нещо. На първо място трябва да бъдат арестувани, установени, осъдени тези хора. Тогава ще работи полицията. В момента полицията е силно демотивирана. 30 години се демотивира полицията, както и армията. Но говорим в случая за полицейските сили. Личният състав е тежко демотивиран и това е истината. А е тежко демотивиран защото не получава възнаграждение, защото вижда как началниците му покриват престъпници, защото ходят с една и съща униформа четири години. Униформата, която им показват е страхотна, а тази, която им дават, един шушляк, който не би облякъл и пазач на бостан, защото не е удобна за цялата тази работа. И това е този омагьосан кръг. Трябва да е ясно, авторитетът, възнаграждението на полицейските служители трябва да бъдат повишени. Тези хора трябва да бъдат подбирани, трябва да бъдат мотивирани, трябва да бъдат обучавани, трябва да бъдат уважавани. В момента нищо от това не се случва.

Водещ: Вицепремиерът Валери Симеонов коментира случая в Бяла с думите, че очевидно не става въпрос за улична свада и апелира да се приложи цялата строгост на закона. Моят въпрос към вас е по-голяма строгост на закона ли да трябва да има за подобни случаи или е необходимо по-категорично прилагане на законодателството?

Ангел Джамбазки: Вижте най-важната функция на наказанието не е неговата тежест, а неговата неизбежност. Тази, пак напомням, това, което говорихме в началото, наказанието има три функции – да респектира, да накаже, да превъзпита. И тук е важно да няма избягване. Поредният отвратителен убиец, нечовек някакъв, двукрак звяр, двукрако животно. Този същият е криминално проявен и много пъти е бил разследван, много пъти е бил обвиняем, но не е в затвора да чука камъни до края на жалкия си живот, а е на улицата с бутилка, за да убива други хора. Подобен е случаят с убийството на момичето на гарата във Велико Търново. Този човек излежал две убийства и извърши трето. Пак ще кажа, излежал две убийства. Има държави по света, в които за убийство сядаш на електрическия стол и отиваш в Космоса, или там, където отиваш. Има държави по света, в които за две убийства ще чукаш камъни и след като изтече срокът на присъдата. Този е на улицата с брадва в ръка. Това нормално ли е, напълно ненормално, напълно ненормално. И тук критиката е към прокурори, към съдии, към разследващи полицаи за това тези лица трябва да бъдат наказани мълниеносно, бързо, видимо, за да респектират останалите. Когато има посегателство, грубо агресивно поведение към органи на реда, към правоохранители, към лекари – виждате как напоследък лекарите от родилното, от Спешна помощ се използват за боксови круши. Това означава, че в обществото ни има тежък разлом, това означава, че в обществото ни има едно неуважение към човешкия живот, неуважение към правния ред. Нашата позиция, позицията на „Обединени патриоти“, е, че тези хора трябва да бъдат респектирани незабавно, трябва да бъдат респектирани с цялата сила на държавната принуда. Цялата държавна машина трябва да им се стовари на главата и да ги респектира по начин, по който те да не бъдат в състояние, да не могат да повторят своето деяние, да не могат да го повторят физически, това имам предвид.

Росица АНГЕЛОВА

Резултат с изображение за Джамбазки

агенция "Фокус"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.