Асен Василев: Край на кражбите и подаянията от Европа

https://svobodnoslovo.eu/politika/asen-vasilev-kray-na-krazhbite-i-podayaniyata-ot-evropa/5228 SvobodnoSlovo.eu
Асен Василев: Край на кражбите и подаянията от Европа

Двама финансови министри - бившият Кирил Ананиев и настоящият Асен Василев, се озоваха едновременно на трибуната на парламента по време на дебатите за новия бюджет. След петминутна размяна на реплики между тях, спорът им завърши с това, че двамата застанаха на трибуната един до друг, забили погледи в сметките на хазната.

Искрите между тях прехвърчаха, когато Ананиев направи задълбочен анализ на бюджета и завърши с това, че с такъв бюджет е малко вероятно да влезем в Еврозоната по план, съобщи novini.bg.

,,Ще имаме проблем както с националните инвестиции, така и с европейските. Инфлацията ще отиде в бюджета и този ресурс ще използвате за вашите политики'', заяви бившият финансов министър

,,Трябва да сложим край на политиката за някакви инвестиции в хора, инфраструктура, с увеличаването на държавната администрация ,и то в момент, в който навсякъде по света тя се намалява и се преминава към електронни услуги'', отвърна му Асен Василев.

Този бюджет има за цел да направи инвестиционната и публичната среда поне толкова добри, колкото в Европа. От 2007 г. досега това, което ние казваме, е, че сме бедни и ще си останем такива завинаги, освен ако не получим някакви подаяния от Европа и ако не откраднем. Ами свърши това, отсече финансовият министър.

С тези думи той постави началото на серия от защитни речи, основно от депутати на левицата, на които Ананиев поиска и получи право на отговор. Докато им опонираше, Асен Василев му зададе въпрос кои разходи да отреже, за да направи дълга и дефицита приемливи за него. Ананиев пък го покани при него на трибуната и двамата запрелистваха бюджета. Сегашният финансов министър определи колегата си "като много добър бюджетар" и го призова между двете четения да му предложи кои разходи да бъдат съкратени.

Това според Ананиев се оказа "социален експеримент".

Да му разкажа тук пред вас как се прави бюджет, няма да си позволя и няма да ме разберете, защото пак ще ми дадете пет минути. Аз 40 години я уча тази наука и сега няма как за пет минути да му кажа как да стане бюджетар, обясни Ананиев на стоящия до него Асен Василев.

Почти седем часа отне на депутатите да приемат бюджета за тази година, и то на първо четене.

fakti.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.