Асен Василев: Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа

https://svobodnoslovo.eu/politika/asen-vasilev-potencialna-voyna-rusiya-ukrayna-i-sankcii-sreshtu-rusiya-shte-dovedat-do-shokova-inflaciya-v-evropa/5050 SvobodnoSlovo.eu
Асен Василев: Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа

Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Подобно развитие ще доведе до спиране на газовите доставки, а оттам до шоково вдигане на цените и на петрола. Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите и на инфлационния натиск. Това обяви в ефира на „Дарик“ министърът на финансите Асен Василев.

Според него за България антикризисният план при шокова инфлация е използването на български енергоизточници и ограничаване на износа на електроенергия. Василев обаче подчерта, че за целта страната ни трябва да получи позволението на Европейската комисия.

„Водим разговори и за общоевропейски отговор на рязък скок на цените на енергоносителите“, съобщи министърът на финансите.

Бюджетът за 2022 г. е разчетен при 5.6% средногодишна инфлация. Според финансовия министър инфлационният пик ще бъде март-април, а втората половина на годината ще бъде с по-ниска инфлация. Очакванията са Европейската централна банка в отговор на инфлацията да предприеме увеличение на лихвените проценти, но това ще става балансирано.

Въпреки силното поскъпване на потребителските стоки и услуги, финансовият министър е категорично против намаляване на ДДС за хранителни продукти.

„Намаляването на ДДС не се отразява на крайната цена. Виждаме какво се случва с ресторантьорските услуги“, обясни Асен Василев по повод предложението на президента Радев. Според него решението за намаляване на цените на храните е в политиката на подпомагане на земеделското министерство.

„България е изпратила редакциите по няколко глави от Плана за възстановяване и устойчивост и очаква становището на Европейската комисия. Ако разговорите с ЕК приключат до няколко седмици, най-вероятно формалното одобрение на българските проекти ще се случи през април“, съобщи още Василев.

„Редактирани са няколко основни глави на плана - Енергетика и Транспорт. Разширена е частта за спешната медицинска помощ с хеликоптерите. Новите проекти са изпратени към Брюксел, очакваме писмена обратна връзка, текат разговори по новите фишове. Голямата част от проектите са запазени“, обясни той, добавяйки, че няма притеснение, че проектите не са реалистични.

„Част от проектите, свързани с инфраструктура, обикновено отнемат по-дълго време за изпълнение. Затова и те не са вътре в Плана“, уточни министърът.

Един от големите проекти е завод за батерии, който да се изгради до 2026 г. в района на сегашния въглищен комплекс „Марица изток“.

„Има много голям интерес от европейски и американски инвеститори. Volskwagen са заложили в своите планове да изградят 8 такива завода в Европа до 2027 г. Ние не сме пионерите в това. В САЩ има поне петнадесет с този капацитет. Батериите ще бъдат поставени в подстанциите на ЕСО, което от една страна ще направи по-устойчива мрежата, от друга страна лесно ще е включването. Това ще играе ролята на ПАВЕЦ, който в момента балансира непостоянни източници на енергия“, обясни Василев.

„Инвеститорите ще бъдат избрани с отворен конкурс от ЕБВР. Държавата ще бъде клиент и ще подпомага фабриката чрез фонд „Работна заплата“ за по-дълъг период от време, за да може да се вземат работници и те да се преквалифицират“, добави финансовият министър.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.