Атанасов: Случаят с Росен Ангелов е заради тежки проблеми в МВР

https://svobodnoslovo.eu/politika/atanasov-sluchayat-s-rosen-angelov-e-zaradi-tezhki-problemi-v-mvr/23571 SvobodnoSlovo.eu
Атанасов: Случаят с Росен Ангелов е заради тежки проблеми в МВР

”Случаят с Росен Ангелов е заради тежки проблеми в МВР и местната власт”, коментира лидерът на ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов.

Росен Ангелов е осъждан три пъти, но се укрива успешно от правосъдието през последните 8 години. Той е в неизвестност от 2009 г., когато влиза в сила 8-годишната му присъда за блудство с 12-годишно момиче, извършено в софийското село Луково.

”Полицаите протестират повече от една година. Никой не се заема да реши тежките проблеми там. Хората са недоволни и вие очаквате да издирват престъпници”, допълни още Атанасов пред бТВ.

Той добави, че в системата на МВР върви тежка кадрова търговия и посочи, че директорът на СДВР е назначен без конкурс, защото бил приближен на главния секретар.

”Всичко това е в резултат на системна корупция на всички нива и никакви мерки срещу нея”, допълни още Атанасов.

По повод европредседателството Атанасов каза, че се създава впечатление, че това ще реши всичките ни проблеми.

”В това председателство трябва да защитаваме българските интереси и не ги виждам къде са”, допълни Атанасов.

Между 13 500 и 16 000 души като шесторния убиец Росен Ангелов се издирват всяка година. Около 10 000 неиздирени лица са се натрупали в последните 10 г. А във всяко районно има от 1 до 3 служители, натоварени да ги търсят, коментира пред Нова телевизия главният редактор на в. 168 часа Слави Ангелов, след като издирваният за шесторното убийство беше открит мъртъв.

Такива отдели има и в областните дирекции, те имат 3 коли, а няма изискване колко души да заловят, обясни криминалният журналист.

По думите му повечето издирвани са търсени единствено на постоянните си адреси и дори не в домовете на родителите си. Той даде пример с измамника Спас от Кочериново, лъгал със самолетни билети, който не е издирван на адреса на родителите си.

„Този човек (Росен Ангелов - б.р.) 8 години е бил издирван, а всъщност изобщо не е.

От 2014 г. не може да се ползва СРС за издирване на човек и да се проверяват разпечатки на телефон, обаче ние го разбрахме в края на 2016 г., когато родителите на убиеца от дискотека "Соло" осъдиха държавата, затова, че са били подслушвани. Депутатите, както винаги загрижени за нас, приемат една поправка, от която се ползват лошите. Аз много бих искал да изчезне детето на някой от правната комисия в парламента, който е приел тази поправка”, посочи Ангелов.

Той уточни, че МВР трябва да носи отговорност за това, но реално не го прави. Дори кварталните полицаи нямат достъп до системата за издирване.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.