Атанасова и Белазелков се заклеха като конституционни съдии

https://svobodnoslovo.eu/politika/atanasova-i-belazelkov-se-zakleha-kato-konstitucionni-sadii/126015 SvobodnoSlovo.eu
Атанасова и Белазелков се заклеха като конституционни съдии

Новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва в Конституционния съд.

Церемонията се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателите на Върховния касационен съд Галина Захароева и Върховния административен съд Георги Чолаков и в отсъствието на президента Румен Радев.

Това стана  точно седмица след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!", гласеше клетвата на двамата нови съдии.

"През 32-годишното си съществуване Конституционният съд отстоява независимостта си и ще продължава и занапред. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост и обективност, за да отговори на високите стандарти, на професионализма на Конституционния съд, какъвто е бил до момента и трябва да се запази за в бъдеще", заяви председателят на Конституционния съд Павлина Панова по време на клетвената церемония.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента.  

Атанасова получи 159 гласа в своя подкрепа, а Белазелков - 154. Депутатите гласуваха мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години.

epicenter.bg

13 Коментара

Bad Face

7 months before

Горд съм, че от 1991 година не ми се налага да плащам данъци в тази държава и не съм изхранвал нито един плужек или калинка там!

Коментирай

Bad Face

7 months before

С нетърпение очаквам да видя и другарят Пеески, Премиер! Тогава идилията ви ще е пълна.

Коментирай

Ст.Либертов

7 months before

Като го гледам това същество с миниатюрното челце и бездиоптровите очила, се убеждавам, че сме слезли още един етаж надолу, но който,ах!, дано да е партера...

Коментирай

Питам за приятел

7 months before

Дали Деса Простата си е измила зъбите и путката до скърцане преди клетвата, днес?

Коментирай

Бате Винету

7 months before

Направо да я махнат Конституцията за да не им пречи.

Коментирай

Шакира

7 months before

Честито!Да ви е честита съдебната реформа ,независимия съд и Промяната Още веднъж честито!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.