България реши да не подновява договора с Газпром и да откаже газ от Русия

https://svobodnoslovo.eu/politika/balgariya-reshi-da-ne-podnovyava-dogovora-s-gazprom-i-da-otkazhe-gaz-ot-rusiya/4257 SvobodnoSlovo.eu
България реши да не подновява договора с Газпром и да откаже газ от Русия

Министърът на финансите на републиката Асен Василев обясни, че решението е свързано със ситуацията в Украйна

„В тази ситуация не може да има преговори с Газпром“, каза министърът.

Отбелязва се, че България вече е обсъдила използването на съществуващата инфраструктура за доставки на ВПГ с Гърция и Турция, а също така е провела разговори за увеличаване на доставките на газ с представители на Азербайджан.

В същото време руската страна многократно е подчертавала , че продължава да изпълнява изцяло задълженията си за доставка на петрол и газ за Европа. Според Алексей Парамонов, директор на първи европейски отдел на руското Министерство на външните работи, Москва никога не е използвала износа на въглеводороди като инструмент за политически натиск.

Европа се приближава до Рубикона под формата на петия пакет от санкции срещу Русия, пише Politico. Киев изисква от Брюксел да въведе енергийно ембарго, но не всички европейски партньори на Украйна са готови за такава строга мярка. Gazeta.ru разговаря с експерти дали Европа ще отиде на пълно енергийно ембарго и каква цена ще плати световната икономика за това .

pogled.info

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.