Безсилието на Бойко

https://svobodnoslovo.eu/politika/bezsilieto-na-boyko/24042 SvobodnoSlovo.eu
Безсилието на Бойко

Почти е сигурно, казва мълвата, че поредният министър на здравеопазването е един от водещите български финансисти на новото време - Кирил Ананиев. Зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков, но винаги със задачата "да изготви бюджета". Ананиев е шеф на Надзорния съвет на НЗОК и от години прави и бюджета на касата, сиреч, разбира и от здравната система.

За 27-28 години демокрация 19 души са сядали на горещия стол в здравното министерство. Но ни един не е изкарал цял мандат! Четирима от тези 19 души са министерствали повече от веднъж. Мнозина са лекари, един е зъболекар, един - икономист, един - юрист. Е, вече ще има и финансист. За всичките години демокрация всеки божи ден се говори за реформиране на системата. В момента хаосът в българското здравеопазване е на етапа "и Господ да дойде, не може да помогне". Бих добавила: "Камо ли Ананиев". Но надеждата умира последна.

Нека сме реалисти: най-честа смяна на здравни министри е имало в правителствата на Бойко Борисов. Достатъчно е да си припомним кабинета "Борисов 1", за да сме наясно, че опашката за министър пред сградата на пл. "Св. Неделя" върви твърде бързо. А това не е нищо друго, освен  абсолютното безсилие на Борисов да се справи с тази толкова важна сфера. Защото, ако един премиер не може да се справи със здравеопазването на държавата си, той е безпомощен да сложи в ред и икономиката, и каквото и да било. Заради едничкото себедоказване Борисов толкова често сменя здравни министри и шефове на касата, а всеки един от тях като дъвка предъвква едничните угодни на електората слова, но изпразнени от съдържание: "реформа", "профилактика", "пациентът в центъра"... Резултатът е ясен: надзорът на касата, оглавяван от Ананиев, прие за догодина бюджет, който не дава никакъв шанс за живот на хората, очаквали иновативни терапии.

Що за здравен министър ще е човек, чиято единствена мисъл е здравето на хазната, но не и здравето на нацията? Но, както се казва, ще поживеем, ще видим.

Аида Паникян

Резултат с изображение за Бойко

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.