Борисов с купата „ЧЕЗ“, подгласници: Гинка, Мая Хиената, Цацаров, Шиши…

https://svobodnoslovo.eu/politika/borisov-s-kupata-chez-podglasnici-ginka-maya-hienata-cacarov-shishi/23200 SvobodnoSlovo.eu
Борисов с купата „ЧЕЗ“, подгласници: Гинка, Мая Хиената, Цацаров, Шиши…

Невероятна актьорска игра бележи бурното развитие на сюжета в пиесата „Гинка и ЧЕЗ“. Гинка отиде при Борисов. Видяли се, запознали се, поговорили, харесали се. После Гинка излезе пред репортерите. От едната й страна се експонира министър Томислав Дончев, а от другата - министър Владислав Горанов.

Симпатична българска тройка. (С амбиции да задминат шведската и руската тройки...) Роклята на Гинка проблясва, огряна от фотосветкавиците и лампите на телевизиите. Гинка облизва устните, а ла Шарън Стоун в трета възраст, логично пресъхнали. Вълнение се стеле на стълбите на МС, застлани с червена пътека като на церемонията за „Оскар“-ите.

И се разбра, че Борисов поискал държавата да се включи в сделката. Гинка склонила. Защото е добра душа. Банките, които щели да отпуснат кредити били чужди. За ошфорките, както се изразява стамболийската милионерка, нито дума. Детайлите по сделката – пълна тайна. Гинка каза, че тръгва към Чехия. Там щяла да пита дали чехите имат нещо против българската държава да се включи като неин партньор в купуването на ЧЕЗ. Излишно питане, защото чехите искат да вземат парите и да се отърват от България час по-скоро. След това може да затворят границите си за българи дълго време, но сега още ни се усмихват, докато вземат чека.

Такива ми ти работи в българския политически театър, на които и Станиславски би завидял за актьорската игра. Или Федерер за подсечения слайз...

И каква излезе тя? Народът в мрежата и опозицията по телевизора скандираха държавата да си върне енерго-рапределителното дружество ЧЕЗ. Е, Бойко е на път да осъществи тази мечта. От друга страна и Гинка е доволна, защото все пак ще придобие немалък дял. Доволни са и кукловодите в сделката, които ще си разпределят парчето на Гинка. Ще се налеят и държавни пари (наши пари) в сделката, от която ще спечелят една група хора. Специални хора.

Никой обаче не казва, какво става с онези 33% от ЧЕЗ, които са притежание на миноритарни собственици. Продаде им ги Борисов през 2011 г., когато в УС на ЧЕЗ се подвизаваше Митко Каратиста, близък другар на премиера. Държавният дял тогава бе придобит за около 80 млн лв. Сега фирмите, притежатели на тези акции с пълно основание могат да поискат да ги продадат на държавата. Ако се ценообразува както спрямо чешкия дял, това ще дойде към 140-160 млн евро. Умни хора. И предвидливи.

Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването, май е прав като допуска, че този сюжет на абсурда е замислен именно като такъв. Появява се Гинка, избухва скандал, Борисов се намесва и вкарва държавата в сделката, плащат се милиони за държавен дял, печелят и тия зад Гинка и всички – в схемата – са доволни. Балъците/българите гледат. И не става дума за самата сделка, а за начина, по който е структурирана и се опитват да ни я пробутат.

 

Но и това не е всичко. Наблюдателни читатели ни се обадиха да споделят, че от показаните кадри по телевизията, ставало ясно, че фирмата на Гинка „Инерком“ се намира в сграда на фирма „ММ Груп“, в която собственик и управляващ съдружник е Мая Христова, наричана от някои Мая Хиената. Това е същата Мая, която упорити слухове свързват с премиера Бойко Борисов по човешка, а не по служебна линия. В записите от разговорите „Яневагейт“ се споменаваше, че същата тази Мая получила като подарък от премиера къща в Барцелона за 1,5 млн евро. Той пък получил от нея дете – син. Такива неща се говорят. Слухове, съвпадения, случайности…

Още една мълния прониза някои кръгове, известни с информираността си. Според тях главният прокурор живеел в апартамент, строен от тази същата фирма „ММ Груп“ на Мая Христова. Не знам, не знам… Не е за вярване и сигурно някой се е пошегувал. Ами ако не е?

Положението става съвсем по Кафка, който е казал: „Животът през цялото време отвлича вниманието ни и ние дори не успяваме да забележим от какво именно”.

В „Приключенията на добрия войник Швейк“ Хашек пък пише: "Лайно", каза той, колкото да завърже разговор. В превод на български: „ЧЕЗ“, каза Той и разговорът се завърза. Как само се завърза…

Ако само половината от информацията за скандала „ЧЕЗ“ е вярна, излиза, че Борисов за пореден път удря джакпота от лотарията на властта, тоест на Черепа и Шиши. Веднъж печели като този, който стои зад Гинка. Втори път топи човката чрез изкупуването на дял от държавата. Ако миноритарните собственици на 33-те процента получат добра сума от държавата, ще спечели трети път. С такъв късмет и овчарчето Калитко не може да се похвали…

Мъдро е в тази ситуация да се запитаме: Къде е опозицията, дявол да го вземе? Защо само мрънка по форуми и пред микрофоните? Защо не напуска парламента? Защо не извежда хората си на улицата? Какво още трябва да се случи? А опозицията извън парламента? От снега ли се уплашиха?

Абе, хора, ако Гинка беше се приборила за тази сделка сама, както твърди, ако беше си осигурила парите по чист начин, ако нямаше зад нея ошфорки, ако година и половина е доказвала с всибки сили какво може, щеше ли за пет минути насаме с Бойко да се откаже и да пусне държавата до себе си? Не. Сто пъти не!

Филмът не е свършил. И няма да е с хепи енд, да знаете.

Д-р Димитър Попкутуев

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.