БОЙКО РАШКОВ Е НА КРАЧКА ДА НАПУСНЕ РЕДИЦИТЕ НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ...

https://svobodnoslovo.eu/politika/boyko-rashkov-e-na-krachka-da-napusne-redicite-na-prodalzhavame/124222 SvobodnoSlovo.eu
БОЙКО РАШКОВ Е НА КРАЧКА ДА НАПУСНЕ РЕДИЦИТЕ НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ...

Чашата преля! Бойко Рашков напуска ПП-ДБ?

Бойко Рашков е на крачка да напусне редиците на „ Продължаваме промяната “. Тази информация интензивно обикаля коридорите на Народното събрание през последната работна седмица на депутатите, преди да излязат в дълга отмора около Коледа и Нова година.

Бившият вътрешен министър все по-често остава изолиран от сътрудниците си, а и самият той нямал изключително предпочитание да контактува с тях, научи „ Филтър “. Комуникацията му с другите депутати била единствено публична в пленарната зала при разискването на законопроектите.

Разломът сред Рашков и парламентарната му група се видя за последно при окончателното гласоподаване на измененията в Конституцията. Народните представители на Природен парк -ДБ окупираха трибуната след края на съвещанието за обща фотография. На фрагмента обаче липсва Рашков, който беше острието им в битката с политическите съперници в първото им държавно управление с министър председател Кирил Петков.

Всъщност Бойко Рашков не беше склонен с част от препоръчаните от болшинството промени и ги подлага на критика както в комисиите, по този начин и в залата. В предишното е бил член на Висшия правосъден съвет и познава работата на кадровия орган от близко. С измененията в Конституцията Висш съдебен съвет се раздели на две – съдийски и прокурорски, против което се разгласи депутатът, някогашен вътрешен министър и дълготраен следовател.

Другата му рецензия е за политическата квота в прокурорската гилдия. От 10-имата членове 6 ще бъдат избирани от Народното събрание и единствено 4 ще са от гилдията. Според Рашков, само че и съгласно доста други адвокати, това ще подчини институцията на политиците.

Реклама

Замисълът обаче беше да е самостоятелна от тях, каквито рецензии търпеше държавното обвиняване години наред. Като вътрешен министър Рашков нееднократно обвиняваше някогашния основен прокурор Иван Гешев, че е подвластен от политици и извършва техни поръчки. Точно членовете на прокурорската гилдия, в това число и тези, определени от Народното събрание, го смъкнаха по-късно.

При гласуването Рашков демонстративно натисна копчето „ Въздържал се “, с цел да покаже, че не се преценява с волята на болшинството, в което са сътрудниците му от парламентарната група на ПП-ДБ.

Рашков стана народен представител за да се върне в Министерство на вътрешните работи или да оглави реформираната КПКОНПИ. Свърши доста работа на „ Промяната “ като министър и влезе в остри конфликти с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Сега е заставен да е с тях в едно болшинство и явно се усеща неудобно от този факт.

Дори е афектиран на своите поради сглобката. Конституцията преля чашата, разясняват обстановката депутати от опозицията. Според тях Рашков изчаква номинациите за членове на Комисията за противопоставяне на корупцията и в случай че претендентът не е той, ще се отдръпна демонстративно.

Това към този момент направи Радостин Василев, който влезе в Народното събрание от гражданската квота на „ Продължаваме промяната “, само че по-късно ги разобличи със скандалния запис от националния им съвет. В него Бойко Рашков не участваше, тъй като по този начин и не стана член на партията.

Според осведомени – с вярата да го повдигнат за висок пост в страната, само че без да го упрекват в политическа обязаност.

https://novini247.com/

1 Коментара

Чичо

преди 3 месеца

Доста неграмотно написана статия! Излизането на Рашков от ПП-ДБ няма да е изненада. Все пак е юрист, а не йорист! Останалите от групата Йористи си играят още в пясъчника! За Ментата и Дебелеевски пък нещата са още по-трагични.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.