Брюксел реже парите за наука и образование заради безобразия при Кунева

https://svobodnoslovo.eu/politika/bryuksel-rezhe-parite-za-nauka-i-obrazovanie-zaradi-bezobraziya-pri-kuneva/26094 SvobodnoSlovo.eu
Брюксел реже парите за наука и образование заради безобразия при Кунева

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е пред спиране заради констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел. Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва и със суспендиране на програмата.

Писмото с предупрежение до българските власти с номер Ares(2017)721863 е изпратено вчера, но Биволъ разполага с чернова на текста още от времето, когато Бойко Борисов беше премиер. То е адресирано до директора на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Показателно е, че новият служебен министър проф. Николай Денков вече е поискал оставката на Цветана Герджикова, но също и на главния секретар на МОН Красимир Вълчев, както и на зам. министър Красимир Киряков. Според разследване на „Студия Трансмедия“ последните са шуробаджанашки назначения на Даниел Вълчев – „сивия кардинал“ на Кунева и ДБГ, с които той овладява програмата за 3 милиарда евро.

Проф. Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Кунева пое МОН тя му отне ресора и го прехвърли на Киряков, а Денков подаде оставка.

Одит от Брюксел открил „значителни недостатъци“

Констатациите в писмото са унищожителни. Те са резултат от одитна проверка N° REGC214BG0033 (EPSA) на Комисията проведена от 24 до 28 октомври 2016 г. Тя установява, че половината от проверените операции са със сериозни нередности.

Неадекватно разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и неадекватна оценка на индикаторите за възможни измами са сред нарушенията констатирани от Брюксел.

На българските власти са дадени предписания в 5 точки. Докато те не бъдат изпълнени, Комисията няма да одобрява междинни плащания, се казва в писмото. Комисията си запазва и правото да започне процедура за пълно спиране на програмата.

По информация на Биволъ писмото е трябвало да бъде изпратено на 21 януари т.г. За да не се получи, че в последните дни на Борисов във властта „му спират фондовете“, е имало сериозен политически натиск. Източници на Биволъ твърдят, че Борисов е звънял на „неговия брат“ Юнкер, за да спре неприятния анонс. В последния момент процесът на подписване на писмото от координиращите дирекции в Комисията е бил спрян, като за формален повод е послужило предстоящото публикуване на доклада CVM.

Говорителят на Комисията Мина Андреева категорично отрече тези твърдения и заяви, че Борисов и Юнкер не са водили разговори по темата.

Вече ги спират и на Борисов

Констатациите в одитната мисия обаче са факт и лошото управление на оперативната програма при Меглена Кунева няма как да бъде прикрито и приписано на служебното правителство. Въпреки отлагането във времето вече не е актуална мантрата за еврофондовете „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат“, която Борисов повтаря от години. Спираха ги на Станишев, вече ги спират и на Борисов…

Резултат с изображение за Кунева

http://bivol.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.