Ченалова: Главният прокурор оказва влияние върху прокурорската колегия на ВСС (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/chenalova-glavniyat-prokuror-okazva-vliyanie-varhu-prokurorskata-kolegiya-na-vss-video/5253 SvobodnoSlovo.eu
Ченалова: Главният прокурор оказва влияние върху прокурорската колегия на ВСС (ВИДЕО)

Мнозинството на ВСС, с което да бъде отстранен главният прокурор е класифицирано. Нужни са 17 човека. Само в прокурската колегия има 4 прокурори, главния прокурор и един избран от квотата на следователите, останалите са от парламентарната квота. Главният прокурор оказва влияние върху прокурорската колегия и другите, избрани от парламентарната квота на предишното управление, са достатъчни да блокират едно такова решение. Това коментира бившият съдия и настоящ адвокат Румяна Ченалова в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

Ченалова е автор на законопроект за промени в Закона за съдебната власт и дава отговори на въпросите за пътя на съдебни промени без политически зигзаг.

"Трябва да има конституционна реформа, да се промени целият състав на ВСС, да се промени броят и начинът за формиране на квотите. В законопроекта предлагам да се промени съставът на Висшия съдебен съвет. Предлага се определена част да бъдат специализанти в публично-правните науки", допълни Ченалова.

"Друго предложение е да има контрол по отношение на органа, който избира съответната квота. През определени периоди от време Народното събрание по отношение на парламентарната, по отношение на магистратите, по отношение на прокурорската квота", каза още тя.

"Аз съм подавала сигнал до МВР срещу главния прокурор и се извърши проверка и има данни за престъпление. Това да бъде изпратено не в прокуратурата, а до директора на Националната следствена служба и когато той реши, че има достатъчно данни се превръща ад хок в разследващ главния прокурор, образува се досъдебно производство, което ще направи той, което е свързано с промяна в НПК, която е елементарна", коментира Ченалова.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.