Ченалова: Кандидатурата на Гешев показва неовладян страх от бъдещето

https://svobodnoslovo.eu/politika/chenalova-kandidaturata-na-geshev-pokazva-neovladyan-strah-ot-badeshteto/19021 SvobodnoSlovo.eu
Ченалова: Кандидатурата на Гешев показва неовладян страх от бъдещето

Номинацията на Гешев от цялата прокурорска колегия ясно показва няколко факта. Първо- симбиозата между политическата квота и прокурорската квота в прокурорската колегия на ВСС е завършена. Създаден е един организъм, чиято воля упражнява господарят на Цацаров - мафиотско - олигархичния управленски тумор. Това каза пред Фрог нюз бившият съдия Румяна Ченалова. Ето другите факти според нея:

Второ- Борисов се оказа пророк или посветен - реформа в съдебната система е възможна само ако и когато каже Цацаров.

Трето- прокуратурата е оръжие  не на закона, а на окопалите се във властта олигарси.

Четвърто-страхът във ВСС / разбирай от разкрития, зависимости, досъдебни производства/ е парализиращ - няма свободна воля, няма и срам.

Пето-номинацията от всички 11 члена на колегията е ясен и безскрупулен знак,  заявление, че  не ги интересува нищо освен собственото им оцеляване и спасение.

Шесто- Иван Гешев - Главен прокурор, на фона на разкритията по "Апартамент гейт", работата на прокуратурата по КТБ, Иванчева и Петрова, осъдителните решения срещу България, фиаското на десетки дела, констатациите на ЕК, ВК, мониторинга от 2016г., журналистическите разследвания и обществени нагласи означава, че  прокуратурата не е независима, а политически обвързана с интересите на управляващите.

Седмо- ВСС не е кадрови орган на съдебната система, а едно от средствата за прочистване на неудобните и издигане на своите.

Осем - случилото се ясно очертава параметрите на необходимата съдебна реформа - преструктуриране на ВСС, състава, начина на избор,  функциите , мандата; преминаване на прокуратурата към изпълнителната власт; сериозна преценка на качествата на всеки магистрат в професионален и етичен план; пряк избор на председателите на ВКС и ВАС и др.

Девето- и не на последно място общата позиция на цялата прокурорска колегия освен, че е  унизително козируване, показва страх.

Времената се променят, променят се и хората. Това, което се случва в ЕС плаши крадците на еврофондове, нарушаващите човешките права, съсипващите икономиката и бъдещето на България.

Много е важно Главният прокурор да е техен човек - да е послушен, да има с какво да бъде изнудван, да не разбира или да не уважава закона.

За мен начина на издигане кандидатурата на Гешев  показва неовладяем страх от бъдещето.  Както казва народа, пилците се броят наесен...

До един министър председател, на когото се провиждат хакерски атаки през микровълнови печки много добре би стоял Главен прокурор, който сравнява работата по наказателно дело с полет на космически кораб с дизелово гориво до луната.

Отдавна обаче сме в 21 век и подобни явления и субекти нямат място в бъдещето на България. Вече ни се подиграва не само Европа...

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.