Д-р Николай Михайлов: Стилът на Бойко Борисов е да абдикира от властта, за да връчи проблематиката на служебен кабинет

https://svobodnoslovo.eu/politika/d-r-nikolay-mihaylov-stilat-na-boyko-borisov-e-da-abdikira-ot-vlastta-za-da-vrachi-problematikata-na-sluzheben-kabinet/21256 SvobodnoSlovo.eu
Д-р Николай Михайлов:  Стилът на Бойко Борисов е да абдикира от властта, за да връчи проблематиката на служебен кабинет

Вариантът за оставка на премиера Бойко Борисов заради масовите протести в страната не е за подценяване. Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма "Хоризонт" на БНР бившият депутат от ДСБ, психиатърът д-р Николай Михайлов.

„Властта мисли трескаво за изход. Банално е да се каже, че властта има капацитет да реши един по един въпросите (поставени от протестиращите). Стилът на Бойко Борисов е да абдикира от властта, за да връчи проблематиката на служебен кабинет. Не казвам, че това следва на всяка цена, но това присъства като изход на равнището на неговия вътрешен дебат и този на партията ГЕРБ. Това е почеркът на Борисов – той има навика да напуска управление, което напредва към криза, за да го съкрати и подир това да спечели отново властта. В това има политическа логика и не е за пренебрегване като предстояща възможност, макар да не е проява на политическа отговорност, а бягство“, смята Михайлов.

Според него постоянните протести износват властта, оспорват демократическата валидност на управлението и правят фактическото му продължаване невъзможно след определен момент. Михайлов допълни, че Обединените патриоти се държат като "циркова трупа" и дори за умел "комбинатор" като Борисов става невъзможно да контролира изблиците им.

„Това са неорганизирани организирани протести, или спонтанно режисирани, или както искате. Има опити за прибавяне на политически цели в тях чрез присъствието на хора зад кулисите или на сцената. Но никой не бива да мисли, че хората нямат повод за гняв. Изтощава се харизмата на Борисов, който имаше популистки дар да контролира чрез думите. На него му е необходима известна пауза, за да се предизвика известна носталгия по неговото управление“, смята Николай Михайлов.

Бившият депутат е на мнение, че най-добър момент за нови парламентарни избори ще е комбинация с евровота догодина. Едва ли в България е възможен вариант на широк консенсус между всички партии и експертно правителство, допълни той.

Резултат с изображение за Д-р Николай Михайлов

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.