ДЕН: Парламентът със закон, а не здравният министър да въвежда извънредни мерки

https://svobodnoslovo.eu/politika/den-parlamentat-sas-zakon-a-ne-zdravniyat-ministar-da-vavezhda-izvanredni-merki/15765 SvobodnoSlovo.eu
ДЕН: Парламентът със закон, а не здравният министър да въвежда извънредни мерки

„Парламентът трябва да работи пълноценно, независимо дали неговия състав ни харесва или не. България е парламентарна република и всички мерки задължително трябва да бъдат дискутирани в Народното събрание”. Това заяви пред БНР Найден Зеленогорски, председател на гражданско сдружение „Достойнството на един народ”- ДЕН.

„Говори се за евентуални втора и трета вълни на коронавируса, възможно е сред някои от управляващите да витае идеята за отмяна на парламентарните избори през пролетта на 2021 г, възползвайки се от този повод.”, допълни Зеленогорски.

„Демокрацията се лекува с повече демокрация, а овластяването на една личност с това право е твърде опасно”, така Зеленогорски коментира предложените от мнозинството промени в Закона за здравето, които дават право на министъра на здравеопазването да  разпорежда противоепидемични мерки и след изтичането на срока на извънредното положение.

Зеленогорски определи взетите от правителството икономически мерки като ненавременни и хаотични, облагодетелстващи едрия бизнес, близък до управляващите. Той нарече циничен шумния скандал с отпуснатия от Българската банка за развитие кредит в размер на 75 мил. лв. на колекторска фирма, вместо да бъдат подпомогнати 1000 – 2000 фирми. Зеленогорски разкритикува и мярката 60/40, като посочи, че тя не е проработила, защото до момента от 1 млрд. лв. са усвоени само 2-3%.

Председателят на ДЕН представи и някои от предложенията на сдружението, сред които са намаляване на ДДС от 20% на 18%, ДДС на храните от първа необходимост и лекарствата да бъде намален на 9%, увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 на 200 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.