Доц. Киселова: Очаквам правосъдният министър да може да внася предложения за отстраняване на Гешев

https://svobodnoslovo.eu/politika/doc-kiselova-ochakvam-pravosadniyat-ministar-da-mozhe-da-vnasya-predlozheniya-za-otstranyavane-na-geshev/5296 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Киселова: Очаквам правосъдният министър да може да внася предложения за отстраняване на Гешев

"Очаквам КС да реши, че правосъдният министър ще може да внася предложения в пленума на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Основанията са неизпълнение и тежки нарушения на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт. Тези мотиви членовете на ВСС ще трябва да разгледат, тъй като те са субективни".

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред Нова нюз.

Според нея обръчът около спецправосъдието се затяга. "Решението на КС дали министърът на правосъдието има право да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища няма да бъде в интерес на прокуратурата. След като министърът може да прави предложения за назначаване, то огледално трябва да може да прави такива и за отстраняване", смята тя.

По думите ѝ рано другата седмица може да бъде започната процедура, тъй като до 15 дни след решението, то ще бъде публикувано в "Държавен вестник". А три дни след обнародването му, влиза в сила.

"Учудена съм, че Петков е приел да се види с Гешев в присъствието на друг човек, защо ли се е съгласил. Можем да очакваме прокуратурата да мобилизира целия наличен законов арсенал, за да уязвява правителството", посочи доц. Киселова.

Тя очаква да има поправки на Закона за съдебната власт, да се смени или да се допълни състава на ВСС. И посъветва премиера да си търси добри юристи. "Прозрачността означава читави законопроекти, стегнато обсъждане в комисиите и неподдаване на провокациите на ГЕРБ", категорична е тя.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.