ДПС, ГЕРБ и БСП блокираха закриването на спецправосъдието

https://svobodnoslovo.eu/politika/dps-gerb-i-bsp-blokiraha-zakrivaneto-na-specpravosadieto/7992 SvobodnoSlovo.eu
ДПС, ГЕРБ и БСП блокираха закриването на спецправосъдието

"Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, заради което не бе събран кворум за гласуване на законопроекта, който предвижда закриване на специализираните прокуратура и съд. Обсъждането пропадна, въпреки че дори главният прокурор Иван Гешев беше дошъл в Народното събрание, за да изрази становището на прокуратурата във връзка с готвените промени.

Измененията в Закона за съдебнта власт, които предлагат от "Демократична България", целят специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити, а делата в съдебна фаза да бъдат довършени от същите състави, но назначени в окръжните съдилища на чиято територия са извършени престъпленията. Главният прокурор коментира, че това ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос, като цената ще я платят българските граждани.

В крайна сметка заседанието на правната комисия пропадна, тъй като присъстваха единствено народните представители от ДБ и "Има такъв народ". Поради липса на кворум не се прие и предложението заседанието да се отложи с един час или да се проведе извънредно утре. "Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума много ясно показват накъде отива този парламент", коментира председателят на НС Ива Митева.

На излизане от зала главният прокурор Иван Гешев стана обект на словесна атака от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който го попита кога най-накрая ще разпита обвиняемия бизнесмен Васил Божков за твърденията му, че е дал близо 70 млн. лева подкуп на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, за да му спестят плащането на хазартни такси. Гешев отказа да отговори и си тръгна."

https://www.segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.