ЕК иска ясни отговори от ”Борисов 3” за главния прокурор и медиите

https://svobodnoslovo.eu/politika/ek-iska-yasni-otgovori-ot-borisov-3-za-glavniya-prokuror-i-mediite/12489 SvobodnoSlovo.eu
ЕК иска ясни отговори от ”Борисов 3” за главния прокурор и медиите

Европейската комисия ще иска от българските власти ясни отговори относно собствеността на медиите в страната. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

На 10 декември Рейндерс ще проведе виртуален дебат с българския парламент, като темата ще е препоръките в доклада за България по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. По този повод еврокомисарят заяви, че ще държи да разбере как в плана за действие на правителството са задействани реформите, за които има отправени препоръки:

„Едно е да имаш план за действие, съвсем друго - да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност“, подчерта той пред БНР.

Рейндерс каза още, че въпросът със собствеността и свободата на медиите в България, е точно толкова важен, колкото и препоръките в правосъдието, и че ще настоява за ясни отговори от българските власти в тази насока.

„Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка за по-голяма прозрачност на собствеността на медиите, колкото е отдадено и в плана за действие в областта на правосъдието“, допълни той

Комисар Рейндерс уточни, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.