Ексклузивно в “Свободно слово”! Ивелин Първанов от “Възраждане”: “Страйкър” са стари БТР-и, против сме министър Тагарев да ги закупува

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-ivelin-parvanov-ot-vazrazhdane-straykar-sa-stari-btr-i-protiv-sme-ministar-tagarev-da-gi-zakupuva/117937 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Ивелин Първанов от “Възраждане”: “Страйкър” са стари БТР-и, против сме министър Тагарев да ги закупува

“Ще трябват други законови промени, включително въвеждането на някаква форма наборна военна служба”, коментира народният представител.

“Сделката за "Страйкър" е забавена вече 6 г., 2-3 месеца няма да са фатални”, коментира пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков в парламента Ивелин Първанов по повод натиска на военния министър Тодор Тагарев парламентът да гласува сделката за закупуване на БТР-ите преди местния вот.

 

“Но това са стари машини и ние сме против закупуването точно на тези машини. Има достатъчно богат избор на много производители, включително на Европейския континент”, коментира той.

 

По думите му, най-важното е да имаме български производител на гуми за колесната техника на “Страйкъри”-те, защото е недопустимо да ги караме отвъд океана. “За нас беше важно да имаме интегрирано българско производство съвместно с доставчика на машините. И не считам, че е фатално, ако сделката бъде отложена дори за догодина. Параметрите по нея са договаряни 2017 г., а днес геополитическата обстановка е друга, затова трябва да бъдат обновени”, допълни Първанов.

 

 

По повод думите на Тагарев, че ако някой от протестиращите енергетици се притеснява за работното си място, е добре дошъл в армията, Първанов отвърна: “Няма никакъв проблем те да бъдат интегрирани, но въпросът е политически, защото имаме политическо решение за лишаване на България от енергиен суверенитет. И контрата е в Министерски съвет.

Ако Тагарев се нуждае от репортиране на армията, ще трябват други законови промени, включително въвеждането на някаква форма наборна военна служба”, разясни Първанов.

 

Той даде пример с практиката в Швеция и Финландия, които първо преминаха към професионална армия, но се оказа, че имат недокмоплект с личния състав и върнаха наборната служба за по-кратък срок и сега имат комбинирана армия. Може би това е бъдещето за нашите въоръжени сили.

 

Какво още каза депутатът на “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

1 Коментара

Лора Дан

1 year before

Защо ли министър Тагаренко се натиска да купуваме именно страйкъри? По две много важни причини: 1. Да гушне едни солидни комисионни и 2. Да подпомогне горката финансова дупка на щатите и предизборната кампания на бай Пън. Браво на Възраждане! Силно и смело отстояват българските интереси.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.