Ексклузивно в “Свободно слово”: Високо проходими линейки за хората в отдалечените райони предлагат от ИТН

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-visoko-prohodimi-lineyki-za-horata-v-otdalechenite-rayoni-predlagat-ot-itn/116526 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”: Високо проходими линейки за хората в отдалечените райони предлагат от ИТН

 

Андрей Чорбанов от “Има такъв народ” представи предложението за мобилна медицинска помощ 

 

Мобилната лекарска помощ да бъде разписана в Закона за здравето, предложиха на нарочен брифинг в Народното събрание депутатите от “Има такъв народ”.

“Специализирани, високопроходими автомобили да осигуряват медицински прегледи в слабо достъпните населени места”, това разясни проф. Андрей Чорбанов, който е сред съавторите на проекта. Там ще се извършват и редица специализирани изследвания като вземане на кръв, даване на проби, които в момента няма как да бъдат правени. Огромна част от населението в труднодостъпните места нямат физическа възможност да посещават лекари, нито да пътуват и така на практика остават без здравни грижи, разясни д-р Чорбанов. Тази помощ не дублира работата на общопрактикуващите лекари, защото те нямат възможност да извършват специализирани изследвания, уточни той. 

Този законопроект е и в помощ на залаганата от нас тематика в здравеопазването за превенция и профилактика, добави депутатът. “Ние сме една от най-болните нации, както е известно”, даде аргумент за промените Андрей Чорбанов, като отбеляза, че в бюджета за тази година основните пари отново са за болнична помощ в голямата си част, а не за профилактика. “Всеизвестно е, че един инвестиран лев в профилактика и превенция спестява 10 лв. за лечение”, подчерта депутатът. 

Какво още казаха проф. Чорбанов и колегите му, гледайте във видеото на нашия журналист Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков.

1 Коментара

Късно е либе за китка!

преди 7 месеца

Ама Моля ви се, преди да правите чувствителни предизборни клишета, качете се на високопроходимите си луксозни джипчета и се разходете по такива райони и тогава предлагайте загриженост, стига да срещнете някой! Огромна част от населението в областите отдавна НЕ живее в трудно достъпните райони, а в най-малкиге близки градове и села на по-ниско! И не че не иска, а просто не може! В такива райони има само празни села и махали в пълна разруха, защото за тях отдавна не остават пари нито за пътища, нито транспорт, нито за лекари, които и по малките градове са кът, няма и близки магазини, понякога няма вода с месеци, а тока е под ниско напрежение, за да не стават пожари, за обхват на телефон, интернет и работни места никой не е чувал от повече 30 години... Тогава какъв е смисъла да предлагате тия разходи!? Дайте друго клише, Моля!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.