Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-ako-izborite-sa-chestni-gerb-shte-zagubyat-katastrofalno/20232 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

Тя обясни, че БСП е напуснала парламента, защото "ГЕРБ не е политически субект, а шайка - организирана престъпна група, която има свой вожд и нарушаването на Изборния кодекс само е доказало това."

Като други примери Йончева посочи: 11 млрд. евро изтичат от България всяка година поради корупция; инвестициите в България са паднали 11 пъти за последните 10 години и Световната банка казва, че това се дължи на корупция, липса на предвидимост, лоша съдебна система.

Елена Йончева подчерта, че е погазен Изборният кодекс и правата на българските граждани: "Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента".

Като пример за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля.

Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите. Тя обясни, че през 2017 г. 294 000 бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.

"Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации", каза говорителят на ПГ на "БСП за България".

Тя коментира и че избирателните списъци трябва да се изчистят: 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук - затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява.

Йончева акцентира, че в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят дали някой е гласувал от тяхно име.

"ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации", заяви тя.

Левицата настоява и взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3. "Това обаче затруднява ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично", заяви говорителят на ПГ на "БСП за България".

Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд. "Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да имат възможност за манипулации? Няма друга логика и българските граждани го виждат", каза тя.

.

offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.