Елена Йончева: Държавите в ЕС трябва да имат еднакви критерии за „златните визи“

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-darzhavite-v-es-tryabva-da-imat-ednakvi-kriterii-za-zlatnite-vizi/4502 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Държавите в ЕС трябва да имат еднакви критерии за „златните визи“

Държавите в ЕС трябва да имат едни и същи високи стандарти и правила, по които да предоставят на чужди граждани правото да пребивават срещу инвестиции или т.нар. „златни визи“. Трябва да сме сигурни, че тези схеми не поставят под риск сигурността на Европа или интересите на съюза, че няма пробив в борбата срещу прането на пари.

Европейският парламент (ЕП) призовава правителствата да въведат по-строги критерии – детайлни проверки на кандидатите и техните семейства, по-стриктни изисквания за времето, което съответният инвеститор прекарва в страната. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. Тя беше съвносител на доклада на Европейския парламент, с който се настоява за забрана на „златните паспорти“ и ограничаване на „златните визи“ в ЕС. Документът беше приет с голямо мнозинство в пленарната зала в Срасбург в сряда. В дебатите в понеделник представителите на всички политически групи в ЕП го подкрепиха.

Докладът, който се подготвя от няколко месеца, беше допълнен с предложението да се отнемат „златните паспорти“ и „златните визи“ на руските граждани, които имат финансови, бизнес или други връзки с Путин и неговия режим. Елена Йончева е съвносител на текста от името на европейските депутати от групата на социалистите и демократите.

ЕС е обединен в усилията си да спре жестоката руска агресия срещу Украйна. Отнемането на правата на гражданство и на пребиваване, получени чрез инвестиции, на всеки, който има връзки с режима на Путин, и който попада под европейските санкции, е част от тези координирани усилия, коментира тя. Тези конкретни хора представляват непосредствен риск за Европа като не споделят нито европейските интереси, нито европейските ценности.

С доклада за „златните паспорти“ и „златните визи“ ЕП настоява Европейската комисия да предложи законодателна инициатива, която да е валидна за целия ЕС. Разглеждаме внимателно всички ваши тревоги, включително и възможността за законодателна инициатива, заяви комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс по време на дебатите в пленарната зала. Докладът е изключително актуален. Посланието е – ако подкрепяте агресията на Путин, не сте добре дошли в Европа, каза еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон.

Единствено България, Малта и Кипър в ЕС предлагат все още гражданство срещу инвестиции. В България обаче е въпрос на дни тази възможност да бъде отменена. Общо 12 са държавите членки, в които, срещу инвестиции, чужди граждани имат право да пребивават – България, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия и Испания. На европейско ниво липсват единни стандарти относно какви инвестиции и какви инвеститори могат да се считат за допустими. В някои от тези държави, например, е възможно да се получи право на пребиваване само срещу имотна сделка.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

https://pogled.info/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.