Елена Йончева пред Евронюз: Военната операция на Русия в Украйна нарушава системата за международна сигурност

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-pred-evronyuz-voennata-operaciya-na-rusiya-v-ukrayna-narushava-sistemata-za-mezhdunarodna-sigurnost/4940 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева пред Евронюз: Военната операция на Русия в Украйна нарушава системата за международна сигурност

Военната операция на Русия в Украйна е в нарушение на системата за международна сигурност, установена след Втората световна война. Международно признатите граници трябва да бъдат зачитани. За съжаление тази система беше прекършена отдавна, независимо от мотивите – Косово и операцията в Ирак са само най-ярките примери. Кутията на Пандора беше отворена, прецеденти бяха създадени. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за Евронюз България.

.

Тя беше категорична, че е абсолютно недопустимо през XXI в. над Европа да падат бомби. Европа е нашият дом и започването на военни операции, макар и обявени като локални, може да има опустошителен ефект върху всички нас, каза Елена Йончева.

Евродепутатът, която като военен репортер беше няколко месеца в Украйна, припомни, че войната там започна още през 2014 г. и днешното развитие можеше да бъде предотвратено. Минските споразумения не бяха спазени. Не беше направено достатъчно, за да бъдат принудени всички страни да се придържат към задълженията, които поеха. Светът разполагаше с инструменти, но не ги използва ефективно, каза тя.

В продължение на 20 години като репортер съм отразявала десетки военни конфликти, сред които тези в Косово, Ирак, Чечня, Сирия, Афганистан, Алжир, Сомалия. И знам много добре, че накрая мирните граждани плащат цената на геополитическите амбиции. За съжаление те страдат в най-голяма степен и от санкциите, които се налагат, обясни още Елена Йончева. Тя призова България спешно да окаже помощ на българите в Украйна. По официални данни те са около 200 000 души.

В отговор на въпрос каква трябва да е реакцията на Европейския съюз (ЕС), Елена Йончева заяви, че трябва да бъде изградена силна Европа, за да може гласът й да бъде чут. Само това може да гарантира европейския суверенитет и защитата на интересите на европейските граждани. Силна Европа означава и общ механизъм за сигурност и външна политика. Необходимо е ЕС да създаде и собствен отбранителен военен капацитет. Европа да престане да бъде наивна, призова Елена Йончева.

Мирът е достижение на човечеството и трябва да бъде опазен. Не можем да си затваряме очите пред агресията. За да има стабилно и приемливо решение е необходимо да се отчитат позициите на всички страни в конфликта, коментира още тя.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.