Елена Йончева: Развитието по "Барселонагейт" ще бъде внимателно проследено в Европейския парламент

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-razvitieto-po-barselonageyt-shte-bade-vnimatelno-prosledeno-v-evropeyskiya-parlament/5116 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Развитието по "Барселонагейт" ще бъде внимателно проследено в Европейския парламент

"Развитието по случая "Барселонагейт" ще бъде внимателно проследено в Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. Ще продължим да настояваме българската прокуратура да предоставя редовно информация за разследването".

Това каза евродепутатът Елена Йончева в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+.

"Вече събирам данни дали в предполагаемото пране на пари чрез закупуване на имоти в Барселона, в което може би е замесен бившият премиер Бойко Борисов, не са използвани европейски средства. Ако това се окаже така, ще искам среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работя по "Барселонагейт“ от юли 2018 г., още когато бях депутат в Народното събрание. През май 2019 г. внесох в прокуратурата в България три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от компаниите, чрез които са купени и наети имотите в Барселона.

Само месец, след като през 2018 г. обявих в българския парламент, че започвам да събирам документи за "Барселонагейт“, прокуратурата образува досъдебно производство срещу мен, а малко по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета ми. Във вторник Европейският парламент окончателно отхвърли това искане, тъй като установи, че става дума за fumus persecutionis - намерение чрез съдебното производство да се навреди на политическата ми дейност", обясни Йончева.

"В контакт съм с главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас. Благодарение на бързата комуникация с испанския прокурор през юли м.г. опровергах разпространената информация от името на един от замесените в "Барселонагейт“, че случаят е прекратен. "Новината“ се появи два дни преди края на предизборната кампания", посочи още тя.

В официално писмо до евродепутатката прокурор Алехандро Кановас заяви, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. Той обясни, че на практика процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй като се оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти. "Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, написа прокурор Алехандро Кановас до мен", съобщи Йончева.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

 

https://fakti.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.