Елена Йончева: У нас няма сигурност, а кражби, набези по селата, неразкрити поръчкови убийства

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-u-nas-nyama-sigurnost-a-krazhbi-nabezi-po-selata-nerazkriti-porachkovi-ubiystva/22333 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: У нас няма сигурност, а кражби, набези по селата, неразкрити поръчкови убийства

„Бягствата от затворите показват, че има системни проблеми. Вотът на недоверие е заради липсата на сигурност в страната и за провала на работата на МВР, и във финансовата сигурност. Тези проблеми засягат всеки един българин. У нас няма сигурност, а кражби, набези по селата, неразкрити поръчкови убийства.” Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева пред Нова ТВ. Тя добави, че полицаите напускат системата на МВР, защото нямат мотив да работят там, поради ниски заплати и прекалено раздута администрация.  „Очевидно, правителството и министър Валентин Радев не могат да се справят. 75% от кражбите не са разкрити, 85% от телефонните измами също. Коя европейска държава не може да се справи с това?”, попита Йончева.

„Новият закон за частната охранителна дейност показва, че МВР се приватизира. Поради тази причина и президентът, и главният прокурор го оспорват. Промените в Закона за местната администрация дават право на кметовете да правят свои армии”, категорична бе Йончева. Тя предположи, че тези „армии” по места може да се използват и за политически цели. Депутатът добави, че благодарение на този вот на недоверие, хората ще чуят какви са в момента истинските проблеми на страната. „От другата страна, ние, като опозиция, нямаме за опонент партия, а организационна структура.

Един бивш депутат от ГЕРБ я беше нарекъл – шайка. Това означава – организирана престъпна група. Трудно е да се пребориш с шайка, но ние използваме инструментите, които ни дава демокрацията- да дадем гласност”, обясни Елена Йончева и коментира, че се връщаме в годините на прехода, на СИК и ВИС. „Енергетиката я дадохме на Гинка Върбакова, а сега приватизираме работата на МВР. Случвало ли се е такова нещо през последните години? Финансовата ни сигурност също е застрашена. Беше установено, че информационната система на Агенция „Митници” е пробита”, заключи Елена Йончева.

Елена Йончева: Вотът на недоверие е заради липсата на сигурност в страната

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.