Файненшъл Таймс: Меркел и ЕС имат вина за превръщане на България в проблем

https://svobodnoslovo.eu/politika/faynenshal-tayms-merkel-i-es-imat-vina-za-prevrashtane-na-balgariya-v-problem/13106 SvobodnoSlovo.eu
Файненшъл Таймс: Меркел и ЕС имат вина за превръщане на България в проблем

Докато институциите в Брюксел и някои западноевропейски страни често критикуват властите в Унгария и Полша, към България демонстрират много по-меко отношение. Този двоен стандарт може да повлияе на идеята за фонда за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро, предназначени за противодействие на икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.

Това е и съзнателен на политически избор на дясноцентристките европейски лидери и партии, преди всичко на германския канцлер Ангела Меркел и нейните управляващи християндемократи. Партията на Борисов - ГЕРБ, дава гласове в Европейския парламент за Европейската народна партия, която включва и ХДС на г-жа Меркел, пише Файненшъл Таймс.

ЕНП се хвърли да защитава Борисов, противопоставяйки се на резолюция на Европейския парламент, която осъди корупцията и демократичното отстъпление в България. Усилието й обаче се провали и резолюцията беше приета. Като знак за дискомфорта от про-Борисовата линия на партията шестима евродепутати от ЕНП подкрепиха документа и 24 се въздържаха, коментира британският всекидневник.

Мащабът на българската корупция отдавна не е под въпрос. В последната си оценка наинвестиционния климат в България Държавният департамент на САЩ посочи:

"Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор". Миналата година най-малко 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики. Transparency International, която следи борбата с корупцията в света, поставя България на най-ниско място сред 27-те страни в ЕС по своя индекс за възприятие на корупцията.

Българската корупция е мрежа от непрозрачни връзки между политическия свят, публичната администрация и мощните бизнес интереси. Тези мрежи от своя страна замърсяват безпристрастното прилагане на закона.

Българският проблем се превръща в неудобен тест за ЕС, който се опитва да се придвижи напред с фонда за възстановяване от 750 млрд. евро. Според първоначалния проект за нетното разпределение на парите от него България ще получи 11,7 млрд. евро или малко под 20% от националния си БВП. Като най-бедната държава в ЕС, тя ще се възползва също от субсидиите и помощта по оперативните програми, заложени в бюджета на ЕС за 2021-27 г., пише още британският всекидневник.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.