Георги Кадиев: Двете кандидатури за шеф на БНБ крият риск от падане на правителството

https://svobodnoslovo.eu/politika/georgi-kadiev-dvete-kandidaturi-za-shef-na-bnb-kriyat-risk-ot-padane-na-pravitelstvoto/4149 SvobodnoSlovo.eu
Георги Кадиев: Двете кандидатури за шеф на БНБ крият риск от падане на правителството

”Най-правилно в тази ситуация е процедурата да се рестартира, което очевидно трябва да стане с гласуване и срещу двете кандидатури. Не толкова заради личностите, колкото заради риска да се създаде разцепление в самата управляваща коалиция и да падне правителството. Това е най-голямата опасност“. Така Георги Кадиев коментира двете кандидатури за шеф на БНБ.

Законът за БНБ е толкова обтекаем, че буквално и магазинерът от магазина под блока може да се кандидатира за шеф на БНБ. Това заяви още бившият заместник-министър на финансите пред БНР.

Наскоро проверих какви качества трябва да имаш по закон, за да бъдеш шеф на горско стопанство и там много ясно е описано. В закона за БНБ за управител и член на УС е записано просто да имаш високи морални качества и да си признат експерт в областта на икономиката, финансите и още нещо. За член на Фискалния съвет много хора въобще не са го чували и не знаят какво представлява, и е несравнимо по-маловажен от БНБ, трябва да имаш 10 години стаж като икономически анализатор, а за управител на БНБ трябва просто да имаш високи морални качества и да си признат експерт. Какво значи „признат експерт“? Аз не знам, коментира Кадиев.

Той е категоричен, че управляващите трябва да имат една кандидатура, защото сегашното положение води към политическа криза, затова "по-добре да не бъде избран нито един от двамата и да се тръгне към нова процедура". "Колкото и да е важен постът управител на БНБ, не мисля, че той трябва да доведе до политическа криза. Не може опозицията да ти избира управителя на Централната банка", изтъкна Кадиев относно версията за възможна договорка една от кандидатурите - на Любомир Каримански от ИТН, да получи гласовете на опозицията.

Очевидно е, че г-н Гюров е някакъв вариант в последния момент, поради което не е подготвен и с концепция и екип. За съжаление, тези постове в политиката се търгуват срещу подкрепа, обобщи финансистът.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.