ГЕРБ, ДПС и Копейкин вече не крият, че са в един отбор

https://svobodnoslovo.eu/politika/gerb-dps-i-kopeykin-veche-ne-kriyat-che-sa-v-edin-otbor/5387 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ, ДПС и Копейкин вече не крият, че са в един отбор

ГЕРБ, ДПС и пишман националистите от „Възраждане” вече не крият, че играят в един отбор. Narod.bg пръв алармира, че хунтата на Бойко ще се опита да се върне във властта именно с подкрепата на партията на Ахмед Доган и патриотаря Костадин Костадинов – Коста Копейкин.

Задкулисието пролича ясно днес, когато се оказа, че управляващата коалиция ще трябва сама готви промени в съдебната власт. Това се разбра след двучасов спор между депутатите в парламента.

Народните избраници назначиха временна комисия, която да изготви промени в конституцията, свързани със съдебната власт по предложение на „Демократична България“. Идеята бе в нея да влязат по двама представители от партия.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ обаче изобщо отказаха да предложат свои хора за комисията.

Положихме усилия да има конструктивен диалог, не приехте подадената ръка, затова – приятна работа, мотивира отказа шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Не успяхме да се убедим в целесъобразността на тази комисия и в такива дискусии, които целят да тупат топката, каза пък зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев.

Начело на комисията сега ще застане съпредседателят на ДБ Христо Иванов, а член от коалицията ще е Атанас Славов. От „Продължаваме промяната“ влизат Стоьо Стоев и Рена Стефанова, от БСП – Филип Попов и Явор Божанков, от ИТН – Ива Митева и Андрей Михайлов. Комисията ще действа 6 месеца.

Депутатите обаче два часа се караха трябва ли да има такава комисия, кой трябва да мисли промените и дори стигнаха до обиди един към друг за това кой и как е подвел избирателите си и как една партия се е държала към друга.

За да търсим съгласие, избрахме да не внасяме наш законопроект, защото това щеше да означава да поставим всички партии извън мнозинството пред свършен факт – „вие подкрепяте ли нашия законопроект“.

Въпреки че имахме достатъчно подписи да го внесем, счетохме, че е редно да създадем площадка, на която да търсим допирните си точки. Целта е всеки на равноправни начела да участва, каза в началото на дебатите Христо Иванов.

Само няколко месеца преди днешната дата, ГЕРБ тръгнаха по същия път. В рамките на един ден един министър спретна едни бързички предложения за промяна в конституцията. Не мога да приема вашите доводи и че така обявената промяна настъпва.

За пореден път наблюдаваме това, което се случваше 12 г. От всички думи, които изговорихте, че всичко ще е на открито, извинявайте, но къде са промените? Не е сериозно да променяме на парче конституцията. Как да подкрепим нещо, което нямаме представа какво ще е?, скочи Цончо Ганев от „Възраждане“.

Какво значи – няма да внасяме сега, въпреки че имаме необходимите подписи. Вие прочели ли сте как се внасят промени в конституцията или вашият ментор Прокопиев не ви е научил? От малък знам думите –

ако не искате да се върши една работа, създайте комисия, сега ги разбирам. Комисия се прави по конкретен повод, проучване на въпрос или анкета. Г-н Прокопиев анкета ли ви накара да правите или правите комисия, защото не ви е останала такава, която да председателствате?, обърна се към ДБ Хамид Хамид от ДПС.

Първо – правим същото като ГЕРБ, които извадили законопроекта, после – къде е законопроектът. Искате да се скараме, всеки говори за своя фантастичен приятел, има такава фигура в детската психология. Идеята е всички да участваме в тази комисия и да сме сигурни, че ще се чуе всяко мнение. Знам, че когато олигархията е в залата, това е трудно, каза Иванов.

Да, олигархът и медиен монополист е тук в залата, а вашата група е официалният представител на този олигархичен медиен кръг, отвърна му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Лятото на 2020 г. казахте, че с терористи няма да преговаряте, сега очевидно сте готови. Има ли някой смелостта от вас да излезе на тази трибуна и да каже – искаме да говорим с ГЕРБ, да го каже на своите избиратели, които до вчера са били убеждавани, че ние сме мафиотска структура, запита Тома Биков от ГЕРБ.

Колегите от ИТН още ли държат прокурорите да се избират пряко? Тук не е въпросът имате ли единство с опозицията, а в управляващото мнозинство за промените. За мен това е причината да нямате конкретно предложение, защото самите вие знаете, че нямате, продължи Биков.

Нормално е в управляващото мнозинство да има различия. Ние все пак сме различни политически субекти, но всички имаме едно и също разбиране и цел. Начинът, по който действа прокуратурата особено с този човек е отвратителна. Да, моето мнение е, че ГЕРБ е мафиотска организация, но вие имате да извървявате път да ви приемаме като нормална партия, настоя зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

Той обаче отнесе наказание „забележка“ от шефа на НС Никола Минчев, защото обидил ГЕРБ, а по-рано казал на депутат от „Възраждане“, че изказването му е тъпо.

Цивилизационно усилие е да спрем да се съдим. Кой какъв е се дефинира през неговите действия, скара им се Иванов.

Казахте да извървим път, за да сме станели като вас, недай Боже. Това значи ГЕРБ да стане от първа сила пета за три месеца, нещо което не се е случвало от 12 г., продължи обаче Биков.

Като говорите за корупция кажете на вашия лидер (бел. а. – Слави Трифонов) най-накрая да си подаде декларацията в КПКОНПИ. Аз три пъти подавам декларация, изтъркаха ми се пръстите да пиша едно и също, направи се на остроумен завършилият китара в ЮЗУ гербопитек.

Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.