ГЕРБ внесе законопроект за мажоритарния вот

https://svobodnoslovo.eu/politika/gerb-vnese-zakonoproekt-za-mazhoritarniya-vot/25417 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ внесе законопроект за мажоритарния вот

ГЕРБ внесе в парламента законопроект за въвеждането на мажоритарния вот. Новината беше обявена, непосредствено преди внасянето на проекта, на брифинг в парламента от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Депутатът Данаил Кирилов обясни, че в законопроекта са изпълнили на 100% волята на българския избирател.

„Развили сме предложенията така както са били поставени въпросите на поставения референдум. Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство", обясни Данаилов.

Той уточни, че са предвидили районна избирателна комисия, която ще се състои от 13 члена.

„За чужбина сме предвидили извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната", добави той.

По думите му ще бъде въведена и субсидията от 1 лев за партиите.

Цветан Цветанов призна, че по този въпрос имат разминаване с Обединени патриоти, но въпреки това не е очаква проблеми с коалиционния си партньор.

„Внасянето на законопроекта за въвеждането на мажоритарния вот не е проблем за коалицията и управлението. Тук имаме разминаване относно общата ни позиция, но сме постигнали договореност, че при такава ситуация ние внасяме законопроекта и той започва да се гледа в комисиите и търсим набирането на съответната парламентарна подкрепа. Това не е проблем за коалицията и управлението", заяви Цветанов.

Резултат с изображение за Цветан Цветанов

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.