Герджиков: Вече е изпуснат влакът за възмездие за приватизацията

https://svobodnoslovo.eu/politika/gerdzhikov-veche-e-izpusnat-vlakat-za-vazmezdie-za-privatizaciyata/23983 SvobodnoSlovo.eu
Герджиков: Вече е изпуснат влакът за възмездие за приватизацията

Проф. Огнян Герджиков коментира в "12+3" по „Хоризонт" предложенията за законови промени за отпадане на давността за ревизия на сделките на прехода.

„Ако не бях юрист, щях да приветствам това, но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен. Ние сме правова държава и сме в Европейския съюз", напомни проф. Герджиков.

„Ако тогава са били сключвани сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни. Но в този случай със задна дата не можем да отменяме давност. Не можем да направим със задна дата нещо, което е трябвало да направим тогава.

Преди година и половина Конституционният съд отмени идеята да се преследват без давност престъпленията, извършени от комунизма. Същото решение би било взето и по отношение на предлаганите промени сега", отбеляза проф. Герджиков.

Той коментира предложенията като „великолепен популистки ход".

„Защо не е правено това преди 10-15 години? Това изглежда добър политически ход. Би могло да се мисли за промяна, но не можем да си позволим да нарушаваме основни правила на правната система.

Винаги съм бил далеч от приватизацията. От личен опит не мога да кажа нищо. Но вече е изпуснат влакът, за да има възмездие. Времето е неумолим фактор, който действа във всичко, обобщи проф. Герджиков

Вече е изпуснат влакът за възмездие за приватизацията

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.