Идеята за повторен референдум е заигравка с настроения на хората

https://svobodnoslovo.eu/politika/ideyata-za-povtoren-referendum-e-zaigravka-s-nastroeniya-na-horata/25086 SvobodnoSlovo.eu
Идеята за повторен референдум е заигравка с настроения на хората

"Идеята за повторен референдум за Избирателната система е опит за игра с обществените настроения на хората". Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус" зам.-председателя на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев, относно идеята на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов за провеждането на допитване, определящо спецификите на системата.

По думите на Бойчев прозира липса на воля от страна на управляващите да се подходи сериозно за промяна в изборното законодателство, не се постигнаха и съдържателни дебати по темата.

„Нямаше съдържателен дебат за това каква трябва да бъде избирателната система, по какъв начин най-добре могат да бъдат представени българските граждани. Това, което мога да кажа, е, че след обсъждането в събота на Националния съвет на партията БСП ще се опита да предложи избирателна система, която да отчита много ясно изразеното желание на хората за по-силен мажоритарен елемент при избора на народни представители, който същевременно да съхранява и политическото представителство, и да ползва добрата традиция и практика, която има България досега", обясни депутатът.

По думите му от проектозакона на ГЕРБ ясно са личали проблемите, на които няма как да бъде намерено решение. Той добави, че БСП ще предложи решения, които в най-голяма степен отразяват запазване на представителността, провеждане на честни избори и възможността за по-директна връзка с избраните кандидати.

„Няма как да се избяга от сериозната роля, с която са нагърбени политическите партии в една съвременна демокрация", подчерта Бойчев.

Идеята за повторен референдум е заигравка с настроения на хората

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.