Илияна Йотова: Когато затръшваме едни врати, трябва да знаем как ще ги отворим после

https://svobodnoslovo.eu/politika/iliyana-yotova-kogato-zatrashvame-edni-vrati-tryabva-da-znaem-kak-shte-gi-otvorim-posle/22972 SvobodnoSlovo.eu
Илияна Йотова: Когато затръшваме едни врати, трябва да знаем как ще ги отворим после

Не смятам, че сегашният прецедент трябва да се използва за късане на дипломатически отношения. Когато затръшваме врати, трябва да знаем после как ще ги отворим. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, на което трябва да бъде обсъдено каква да е българската реакция по случая "Скрипал".

В момента България има уникален шанс да запази възможността за посредническа роля, за да видим как ще се развият събитията. Мисля, че балансиращата роля, която в момента имаме е възможно най-добрата и се надявам тя да бъде препотвърдена на Съвета по сигурността днес.

Случаят Скрипал не е прецедент, но може би за първи път при подобен случай така масово светът се раздели на две групи и имаме шанс да бъдем балансьор между двата лагера. Много се надявам, че днес при министър-председателя ситуацията ще бъде огледана от възможно най-много ъгли, за да се вземе възможно най-правилното решение. Политиката на малките стъпки според мен е най-удачната политика, заяви Йотова.

По думите й скандалът с изказването на руския патриарх Кирил у нас се е отразил негативно на българо-руските отношения. Но мисля, че с излизането на стенограмата от разговорите между президента Радев и руския патриарх много от митовете отпаднаха.

Изключително важно е, че се видя позицията на българския държавен глава – отстояване на българските интереси, дипломатично, хладнокръвно и твърдо. В записа се чува как, срещнал твърдата позиция на българския президент, патриарх Кирил сменя тона, иска да смени темата, посочи вицепрезидентът. С Русия имаме исторически корени, което ни дава огромно психологическо предимство в Трябва да запазим тази роля – имаме нужда диалогът с Русия да се развива, заяви Йотова.

България не трябва да се държи като свенливото дете в Европа и да чака да чуе какво ще кажат по-големите от нея. Ние трябва да казваме ясно нашата позиция и да я защитаваме, подчерта вицепрезидентът. Тя коментира и въпроса с евентуално посещение у нас на руския президент Владимир Путин. Идеята е за посещение до края на 2018 г. Вървят преговори по дипломатически канали, уточни тя.

Резултат с изображение за Илияна Йотова:

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.