Ирина Бокова: Беше ми болно, че правителството издигна още един кандидат

https://svobodnoslovo.eu/politika/irina-bokova-beshe-mi-bolno-che-pravitelstvoto-izdigna-oshte-edin-kandidat/23998 SvobodnoSlovo.eu
Ирина Бокова: Беше ми болно, че правителството издигна още един кандидат

Доскорошният генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова за първи път коментира ситуацията с изборите за нов генерален секретар на ООН миналата година, при които, освен нейната кандидатура, българското правителство издигна и тази на Кристалина Георгиева. Коментарът бе даден в предаването „120 минути” на bTV.

„Аз изцяло бях съсредоточена да направя достойна кампания, макар че не съм и правила кой знае каква кампания. Съжалявам, разбира се, за случилото се, защото в крайна сметка авторитетът на България пострада. Най-важното за мен бе да получа един достоен резултат при гласуването и мисля, че го получих – да не обидя държавата си, което е много важно за мен.

Не трябва да се забравя, че аз не бях просто кандидат, а продължавах да съм директор на най-голямата организация в системата на ООН. Беше ми много болно, но за мен беше важно да си довърша мандата, ако може да продължа с уважение към България – да направя нещо за страната си. И го направих, като подписахме споразумението за центъра за нематериално наследство и други документи.

Опитах се да попитам правителството в България какво се случва, но видях че трудно се намира отговор и просто реших да продължа. Приех фактите и останах в кампанията. Сега съм доволна, че завършвам на високо ниво втория си мандат и смятам, че с това съм направила все пак нещо за страната си.”

Относно журналистическото разследване за преведени от азербайджанския елит 2.9 милиарда долара към европейски политици за закупуването на луксозни стоки и имоти и пране на пари, и това, че името на съпруга й Калин Митрев фигурира там с получени 425 000 евро на осем транша, Бокова заяви:

„Мисля, че имаше опит да бъда уязвена и аз по този въпрос, освен и Калин. Мисля, че нещата ще се изяснят, авторитетът ми в ЮНЕСКО въобще не е пострадал от тези опити да бъда очернена. И смятам, че всичко ще си дойде на мястото, като приключат всички проверки. Да, болно ми е, че стана така, но човек трябва да свикне да понася и удари, като е на такъв висок пост”.

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.