ИТН предложи експертен кабинет с третия мандат, заговори за президентска република

https://svobodnoslovo.eu/politika/itn-predlozhi-eksperten-kabinet-s-tretiya-mandat-zagovori-za-prezidentska-republika/136777 SvobodnoSlovo.eu
ИТН предложи експертен кабинет с третия мандат, заговори за президентска република

"Има такъв народ" потвърдиха желанието си да получат третия мандат, ако се стигне дотам, и да бъде сформиран експертен кабинет с ясна програма. Това заяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред президента Румен Радев. На "Дондуков" 2 започна третият и последен ден от консултациите с парламентарните групи, които организира държавният глава преди да връчи първия мандат на ГЕРБ. Той ще обяви кога ще го даде на първата по численост група след края на консултациите.

"Ниската избирателна активност поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции", посочи в началото на срещата президентът. Той изтъкна, че именно ИТН са повдигнала още предварително темата за третия мандат. Радев обобщи, че ГЕРБ вече са предложили правителство на малцинството, "Възраждане" - анти ГЕРБ коалиция. "Как гледате на всички тези варианти и ако можете, да дадете по-конкретни параметри на вашето предложение и неговия обхват", добави Радев.

От името на ИТН Тошко Йорданов припомни, че не говорят за експертен кабинет отсега. По думите му при този вариант правителството ще има програма и ще получи подкрепа, ако я изпълнява и ще си носи последствията, ако пък излъже гражданите.

"Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се пристъпи към изработване на програма и експертно правителство, което да започне да я изпълнява", обясни председателят на ПГ на ИТН. Само това е изходът от кризите, в които се намираме. Ние, като член на ЕС, трябва да защитаваме националните интереси и след това тези на общността, а не по команда, подчерта той.

Президентът попита какви възгледи застъпват за промяна на избирателната система, като изход от кризата с ниската избирателна активност и легитимността на институциите, катоизреди няколко опции, сред които и смесена с мажоритарен елемент.

"Има и трети вариант - президентска република", започна Йорданов, а Радев го прекъсна, че сега ще бъдат упрекнати, че си подават топката.

"Това не променя нашето мнение, защото такава президентска власт има много по-голяма легитимност, защото е получила над 50% подкрепа", защити позицията на ИТН Тошко Йорданов. По думите му разговор за промяна на избирателната система се повдига при политическа криза.

"Ако продължи така политическа каша, напълно вероятно е хората да узреят за тази идея", каза за президенската република депутатът от ИТН и напомни, че именно затова те са настоявали за референдум по въпроса.

За експертно правителство се обявиха вчера и от БСП, които също залагат на третия мандат и отказват подкрепа на първия и втория. Същата заявка направиха и от ИТН.

Цикълът консултации ще завърши със срещата с най-малката парламентарна група "Величие".

След първи два дни се разбра, че ГЕРБ планират да предложат на пленарната зала кабинет на малцинството с техен премиер, но без Бойко Борисов. Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но според него, на практика излиза, че няма как да бъде съставен кабинет.

ДПС подкрепят правителство на ГЕРБ, а никой от останалите политически сили няма такова намерение преди да са се произнесли последните на консултациите - "Величие".

От ПП-ДБ са категорични, че остават опозиция, "Възраждане" приканиха всички да се обединят в коалиция "анти ГЕРБ".

На всичките си срещи до момента държавният глава търси отговор от политическите формации как виждат възможностите за съставяне на правителство, с кой мандат, каква формула на управление биха предложили.

dir.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.