Иван Гарелов: Отказът на Петков може би изненада Христо Иванов

https://svobodnoslovo.eu/politika/ivan-garelov-otkazat-na-petkov-mozhe-bi-iznenada-hristo-ivanov/7710 SvobodnoSlovo.eu
Иван Гарелов: Отказът на Петков може би изненада Христо Иванов

Отказът за обща листа на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” вероятно е изненада за Христо Иванов. Но новата партия не означава, че тя ще направи същите грешки като досегашните носители на промяната.

.

Това заяви в интервю за Българското национално радио журналистът Иван Гарелов.

Повод за коментара му са разразилите се през последните дни събития. Най-сетне официално бе обявен проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, а социологическите проучвания им дадоха между 8 и 9% въпреки мъглата около все още несъществуващия към онзи момент политически проект. Формацията на “дуото от Харвард” избра за мандатоносител “ВОЛТ” и “Средна европейска класа”, с които подписа коалиционно споразумение, а това се случи след протегнатата ръка от “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. Христо Иванов заговори за съвместно явяване на изборите, но тази сутрин Кирил Петков категорично отхвърли подобен сценарий.

"Ако "Има такъв народ" запазят първото или второто място в следващото Народно събрание, а новата формация е на трето или четвърто, не можем да очакваме "Продължаваме промяната" да определя бъдещата политика", смята Иван Гарелов.

По думите му широката публика не се е интересувала от подредбата в предишното Народно събрание, а от острата реторика между формациите и последвалата невъзможност за съвместна работа.

В следващият парламент няма да има място за отстъпление, заяви журналистът и подчерта, че хората няма да простят, ако отново не се състави правителство. Според него невъзможността да се състави кабинет би означавало и отказ от демокрацията.

Иван Гарелов коментира и предстоящите президентски избори, като категорично подчерта, че няма съмнение за това, че левите избиратели са "за" Румен Радев и Илияна Йотова:

"Въпросът е дали ще се мине през унижението при минаване през някакво съгласуване - игри на гордост. Трябва да се надмогне самолюбието на едната и на другата страна. Те са създадени един за друг. БСП не може да се сърди на Радев за това, че търси да разшири периферията на своите гласоподаватели и в дясно-център, като смятат, че това е насочени срещу БСП. ... Трябва ревизия на гордостта кой на кого е задължен".

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.