Иван Таков: Без силна лява партия всяка държава е счупена

https://svobodnoslovo.eu/politika/ivan-takov-bez-silna-lyava-partiya-vsyaka-darzhava-e-schupena/145178 SvobodnoSlovo.eu
Иван Таков: Без силна лява партия всяка държава е счупена

Без силна лява партия всяка държава е счупена. Това заяви Иван Таков, председател на Градската организация на БСП в София. Според него, лявото и дясното в политиката не бива да се размиват. "През последните години не само в България, а в Европа и в САЩ, на политическия терен масово се появяват несистемни играчи. А системните започнаха да използват несистемни инструменти и прояви. Техните представители говорят онова, което хората искат да чуят, коментира той. - А за мен е важно не само какво, но и кого защитава една партия. Преди година, в кампанията за местните избори ние заявихме, че представляваме и защитаваме интересите на работещите хора в София. Гражданите го разбраха и ни гласуваха доверие. А след това в Столичния общински съвет го показваме и с действията си".

 

Председателят на БСП - София отбеляза, че за 35 години цялата икономика и индустрия на България беше унищожена. "Това е откраднатият труд на 3 поколения българи. Обезглавяването на паметници днес е метафората за обезглавяването на България. Казвам това с патос, защото всеки има в семейството си роднини, приятели, познати, които са работили в тези предприятия или са ги изграждали. Затова ние категорично казваме: 35 години стигат! Една друга България е възможна. Ще бъде много тъжно, ако след още 25 години нашите деца бъдат принудени да кажат същото!".

Иван Таков припомни, че преди повече от половин година, при създаването на вътрешнопартийното идеологическо движение "Бузлуджа" той начерта пътя за излизане на БСП от кризата. "По това време противопоставянето с тогавашното ръководство на партията беше станало нетърпимо. Вътрешнопартийният диалог беше затлачен. При учредяването на Движение "Бузлуджа" казах, че на партията са й необходими нови лица и нови идеи. В кампанията за предстоящите предсрочни парламентарни избори имаме и двете. Водачите на два от трите столични многомандатни избирателни райони са нови лица. Габриел Вълков, който е председател на Младежкото обединение в БСП, е водач на 23 МИР, а Атанас Атанасов - на 24-ти. Имаме и платформа, в която показваме на хората как една друга България е възможна. Тази стъпка, която правим в момента с новите лица е първата и тя е абсолютно необходима, за да тръгнем към възстановяването на доверието на нашите избиратели. Знам, че няма да стане за един ден. Наясно съм, че не може да изкараме сега едни нови млади хора, колкото и да са добри, и изведнъж БСП отново да стане първа политическа сила. Но нашата цел оттук нататък е новото поколение социалисти да върне партията на мястото, което заслужава, а именно - основен политически фактор в държавата".

 

Лидерът на столичната организация на социалистите добави, че силата на БСП е била именно в колективното начало. "БСП не може и не трябва да бъде управлявана лидерски, категоричен е Иван Таков. - Винаги нашата партия се е отличавала с това, че когато един си тръгне, на негово място има кой да дойде и тя да продължи да бъде силна. В последните 6-7 години БСП олекна толкова много, защото един човек реши, че може той сам да бъде цялата партия".

 

Иван Таков отбеляза, че въпросът за това кой трябва да стане председател на БСП е изключително важен. "Следващият председател трябва да бъде обединител. Той първо трябва да възстанови изцяло диалога вътре в партията, което е много важно. След това да продължи със смели крачки към обединяването на цялото ляво пространство в държавата. Това ще е апостолска работа, коментира той. - За да постигне това, този човек трябва да е диалогичен, да е балансиран, да е обаятелен лидер, за да го следват хората. И тук не говорим само за нашия партиен актив - за членовете и симпатизантите.  А за всички български граждани. Защото при милион и повече гласове за БСП, колкото гласуваха за партията преди 7-8 години, говорим за всякакви хора, които са повярвали на водача на партията и на неговите политики".

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.