Иво Христов: Европа ще пострада много тежко от този конфликт

https://svobodnoslovo.eu/politika/ivo-hristov-evropa-shte-postrada-mnogo-tezhko-ot-tozi-konflikt/4458 SvobodnoSlovo.eu
Иво Христов: Европа ще пострада много тежко от този конфликт

Събитията ескалират, икономическата война вече е глобална. Има висок риск тези събития да ескалират до пълномащабна война. Това каза евродепутатът от БСП Иво Христов в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Христов изрази опасения, че сегашното правителство е възможно да няма достатъчен усет за суверенитет. „За нас, българите, чувството за суверенитет и здрав разум са силата, която може да ни спре да влезем през вратата към Трета световна война. Опасявам се обаче, че вратата към такава война не е просто открехната, а това е първият епизод от събития, които някой ден историците ще нарекат Трета световна война", заяви Христов.

По думите му трябва да окажем максимално хуманитарно съдействие на бежанците от Украйна и да имаме здравия разум, за да избегнем въвличането на България във война.

Иво Христов посочи, че войната в Украйна е подготвяна целенасочено и Русия не е единственият виновник. Международният правов ред рухва окончателно с тази война, смята той. Духът е пусната от бутилката в общия хаос и много страни, които имат териториални или други амбиции към съседите си, ще направят възможност да ги реализират.

„Тази война е първият трагичен епизод, но той може да прерасне в множество такива. Знаете, че САЩ се опасяват от това, че Китай може да пожелае да присъедини Тайван към своята територия. Байдън направи едно озадачаващо изказване, че Третата световна война няма да започне от Украйна. В този смисъл ние българите трябва да сме много бдителни към собствената си съдба. Ние нямаме териториални претенции към никого от съседите си, но сме една институционално и икономически слаба държава, която се намира на кръстопътя на ветровете, и трябва да се обединим около идеята за суверенитет и да пазим територията и хората си", подчерта той.

Европа играе игра на прелъстяване и изоставяне на Украйна, смята Иво Христов. „Ако бяха размислили на този принцип, който е червена линия за Русия, можехме да си спестим цялата тази трагедия. Нашето неблагоразумие също е част от причините за войната. Това не извинява Русия, която натисна спусъка, но ние не проявихме здрав разум и желание за диалог", заяви евродепутатът.

Европа ще пострада много тежко от този конфликт, защото ще загуби суровинната си база, а това ще направи европейката икономика неконкурентна. „Виждаме, че вече цените на бензиностанциите са високи. Това се отразява на торовете, след година ще се отрази на реколтата от хранителни продукти и ще поскъпне целият живот. Това са политическите последствия от икономическата криза. Ще се възродят протекционистките рефлекси и всеки ще гледа да пази своята икономика, своя трудов пазар. Принципът на солидарността ще трябва да издържи на този трус, а това не е сигурно", коментира Иво Христов.

https://www.cross.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.