Кабинетът „Кожарева“ нов, но като стария

https://svobodnoslovo.eu/politika/kabinetat-kozhareva-nov-no-kato-stariya/140387 SvobodnoSlovo.eu
Кабинетът „Кожарева“ нов, но като стария

Козметични промени в състава на бъдещото служебно правителство

Калин Стоянов, както писа “Труд news”, няма да остане МВР шеф

Финансовият министър остава с оглед предстоящия Бюджет 2025

Бъдещият служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде дежавю (почти) на сегашното правителство на Димитър Главчев. Това разбра “Труд news” от свои източници, запознати с преговорния процес за министерски кресла.

Както писахме и вчера, единственият на 99% сигурен, че няма да продължи да изпълнява длъжността си министър, е началникът на МВР Калин Стоянов. Самият той пък безпрецедентно взе участие в протест на полицаи “против политическата намеса в МВР”, провел се пред парламента, помещаващ се в бившия Партиен дом. Той благодари на излезлите да го подкрепят служители на реда и съзря, че зад натиска за отстраняването му стоят политици, които с “ала-бала” искат да си “върнат 300 000 изгубени гласа”, визира ППДБ той.

Грънчарова-Кожарева, която трябва да представи на президента Румен Радев състава на правителството си до 19 август, е провела разговори със сегашните министри от кабинета “Главчев”, но и с други експерти. По всяка вероятност съставът в крайна сметка обаче остава същият, изключвайки Калин Стоянов. Разбира се, с възможности за козметични промени, но не и в най-важните министерства. Основното питане на бъдещия премиер Грънчарова-Кожарева, която ще бъде втората жена на тази длъжност в историята на България, към сегашните министри е било дали биха останали на поста си. Но все пак с уговорката, че последната дума има тя.

С тръгването на Главчев се овакантява и постът на министър на външните работи. Той ще бъде зает от Иван Кондов, сегашен заместник министър в МВнР, който бе на тази си длъжност и по времето на служебните кабинети на президента Радев. Той е дипломат от кариерата, бивш посланик на Република България в Кралство Испания, както и бивш шеф на дирекция “Протокол” в президентската институция в периода 2012-2016 година по времето на Росен Плевнелиев.

Вече е почти сигурно оставането и на финансовия министър Людмила Петкова. Мотивите са запазването на стабилност във ведомството с оглед на това, че новото Народно събрание, което ще се конституира около началото на ноември, започва работа в края на текущата фискална година и ще се занимава на първо място с държавния бюджет за следващата 2025 година, който е основен приоритет, поне според заявките на основните политически сили. Петкова е експерт с дългогодишен опит във финансовата и данъчната сфера, като 15 години е работила и в Националната агенция за приходите (НАП).

По всяка вероятност длъжността си ще продължи да изпълнява и военният министър Атанас Запрянов, както и колегата му шеф на транспортното ведомство Георги Гвоздейков. До голяма степен това се отнася и до останалите министри.

“Промени, разбира се, не са изключени, но няма да се нарушава работата на основните министерства със смяна на ръководителите им”, сподели нашият източник, запознат с преговорния процес, воден от бъдещия премиер Грънчарова-Кожарева.

Полицаи на протест

Калин Стоянов: Търсят си ала-бала министър

Няма нова покана от служебния премиер

Петя Кузева

Калин Стоянов благодари на подкрепилите го полицаи.

Центърът на София - до Народното събрание, почерня днес от полицаи, които настояваха за оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста и в служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Настоящото ръководство на МВР срещна подкрепа и от служители в цялата страна, които излязоха за кратко пред областните дирекции по места, за да изразят несъгласието си спрямо опитите за политическо вмешателство в работата на вътрешното ведомство.

Със сирени на патрулки и овации служители на МВР посрещнаха министъра си, който пристигна лично при самоорганизиралите се в социалните мрежи служители.

“Благодаря на всички, че се опитвате да се противопоставите на определени провалени политици, които се опитват да употребят системата. Ще се опитат да използват системата като политическа дъвка и като боксов чувал, на който да се упражняват. Станахме свидетели как се търси ала-бала министър, който да им върне едни 300 хиляди гласа. Започнаха да обясняват, че на последните избори имат загубени 35 000 гласа. Искам да ги попитам как точно стигнаха до тази цифра.

Вероятно с ала-бала калкулатор”, заподозря Калин Стоянов. Той потвърди, че след срещата в събота с номинираната за следващ служебен премиер Грънчарова-Кожарева не е получавал покана за следваща. Още след въпросния разговор Стоянов изрази обосновано предположение, че тя няма да се спре на него при избора си въпреки отчетените добри резултати. 

Автор: Иван Гергов

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.