Където и да бръкнеш, все смърди: Обществени поръчки за милиони в правосъдното министерство

https://svobodnoslovo.eu/politika/kadeto-i-da-braknesh-vse-smardi-obshtestveni-porachki-za-milioni-v-pravosadnoto-ministerstvo/9242 SvobodnoSlovo.eu
Където и да бръкнеш, все смърди: Обществени поръчки за милиони в правосъдното министерство

Съмнителни обществени поръчки и назначения установи служебното ръководство на правосъдното министерство. Това е поредният път, в който настоящото правителство вади неприятни подробности за управлението на ГЕРБ и Борисов през последните години.

Янаки Стоилов заварил съмнителни обществени поръчки в затворите. Става дума за отделени 75 милиона лева. Забелязват се нередности и цени над пазарните, каквато е поръчката за доставка на храни и напитки в затворническите лавки, униформите на надзирателите, дезинфектанти.

Вътрешен одит е установил сключени договори с Агенцията по вписванията с “Информационно обслужване” на Михаил Константинов. Фирмата е била изпълнител на дейности за 1 млн. лева без ДДС и само е определило цената. Сходно видеонаблюдение на 3 сгради е било реализирано от министерството за под 100 000 лв. без ДДС.

С IT въпросите в Агенцията по вписванията” се занимавали външни хора. Неограничен достъп до регистрите са имали двама души от “Информационно обслужване”, които са получавали месечно възнаграждение от 5000 лева по граждански договор, обясни правосъдният министър Янаки Стоилов.

“Трябва да отбележа, че българските затворници чрез лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала до 30 лева за килограм, при положение, че марковите кафета могат да се купят на двойно по-ниска цена“, иронично коментира министър Стоилов, като добави, че има и олекотени завивки, чиято цена е натежала двойно над нивата, на които могат да бъдат закупени.

Той даде пример и за 43 000 лева, дадени за надзор и контрол на преустройството на магазин с големината на апартамент в архивно помещение.

Това не е първият, вероятно няма и да е последният случай на схеми, разкрити от служебното правителство. Големите скандали избухват всеки ден - първо бяха спорните кредити от ББР, отпуснати на шепа фирми, близки до Пеевски. Продължават и проблемите около спорното дружество “Автомагистрали”. Разкрити бяха схеми за трансплантации на органи, извършвани в правителствената болница “Лозенец”, съмнителни ремонти на магистрали, празни язовири и какво ли още не. Днес пък с поредно разкритие излязоха и от Министерството на спорта - служебният министър Андрей Кузманов обясни, че милиони са отивали в ръцете на неправителствени организации, свързани с лица като Станислав Недков - Стъки, финансов директор в “24 часа” и карате клуба на Борисов - “Ипон”.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.