Кадрува се на 3 фронта в новото правителство

Бившият МВР шеф с амбиции да реди свои верни хора

https://svobodnoslovo.eu/politika/kadruva-se-na-3-fronta-v-novoto-pravitelstvo/112246 SvobodnoSlovo.eu
Кадрува се на 3 фронта в новото правителство

Бившият МВР шеф с амбиции да реди свои верни хора

В новото правителство се вихри жестока борба за кадруване в службите.

Бившият шеф на МВР, Бойко Рашков, генерал Атанасов и дори бащата на бившия премиер Кирил Петков – Татко Петко, са се включили в надпреварата за поемането на ръководството на важни служби в специалните структури.

 

Рашков, който остана извън новото правителство, имал намерение да кадрува в силовите структури и да извърши мощна "чистка" на хората, свързани с предишното правителство на Румен Радев. От ДБ обаче нямат намерения да оставят контрола в ръцете на верния на ПП и най вече на себе си бивш министър. Поради тази причина ген. Атанас Атанасов яростно се противопоставял на идеята Рашков да е човекът, назначаващ ключови кадри, тъй като ДБ също има нужда от свои сътрудници и информатори в службите.

 

В съперничеството обаче се намесил не кой да е, а бащата на експремиера Кирил Петков – Татко Петко.

Петков лобирал пред приятеля на сина си, Асен Василев, да се погрижи на поста зам.-министър в МВР да бъде назначен... гард от НСО. Кирил Ценкин бе охрана на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, а после пази лично и Петков по време на мандата му като премиер. От няколко дни Ценкин е вице на министър Кирил Стоянов, под чийто нос се вихрят всевъзможни идеи за издигане на хора на ПП на ключови места. Петко Петков, сам бивш агент на ДС, настоял и директор на Гранична полиция да стане Антон Златанов, който изкара на поста малко под 5 часа, а след това се сети, че има лични причини, заради които не може да управлява границата и напусна.

 

През 2021 г. пък Бойко Рашков доказа, че може да действа с метлата с размах, невиждан от нито един министър. По време на служебното правителство на Стефан Янев, Рашков, който бе министър по онова време, „опраска” всички ключови фигури от спецзвената и сега имал амбициите да повтори начинанието си. Конфликтът му с ген. Атанасов обаче стигнал върхова точка, когато Рашков научил, че генерал Наско имал намерение да се самоназначи за шеф на ДАНС, след като се отърве от Пламен Тончев. Идеята на ген. Атанасов била именно ДБ да внесе текстовете, с които шефовете на служби като ДАНС и главсекът на МВР се назначават от правителството, а не от президента и тогава да махне шефа на ДАНС Тончев и главния секретар на МВР Петър Тодоров, а негови хора или самият той да се настанят на местата им.

 

Рашков побеснял от тази възможност. Веднага се започнали совалки до лидерите на ПП, а самият Атанасов и Рашков станали върли врагове и разменили остри реплики. На фона на битката им бащата на Кирил Петков продължава да напира хора, приближени до сина му като Ценкин, да стават ключови директори и шефове на служби, за да няма как на този етап кадри на Румен Радев или остатъци от верни на президента по спецзвената да навредят на Кирил Петков. Преди години Рашков и Атанасов бяха в много добри отношения, като дори се шушукаше, че ген. Атанасов искал именно Рашков да е премиер в правителство с мандата на ДБ, но след кадровата чистка и съперничеството двамата агенти вече не се понасяли.

Източник: Уикенд

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.