КАКВО ЗНАЧИ ТУК НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ

https://svobodnoslovo.eu/politika/kakvo-znachi-tuk-nyakakva-si-lichnost/20347 SvobodnoSlovo.eu
КАКВО ЗНАЧИ ТУК НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ

С приетите промени от Правната комисия към НС промени, предложени от ДПС, на практика се обезсмислят преференциите в партийните листи. Вместо да се върви към избор на личности, се отива към стадни листи, в които личностите нямат значение, трябва да се подкрепя партията, а не конкретната личност. Така на материала не му остава никакъв избор, освен да се съгласи с партийните подреждания на листите, които слагат начело най-удобните и най-верните, а не най-добрите.

Личностите нямат никакво значение за партийната каста. Те не обичат личности. Те обичат сбирщайн листите, където са само верни на партията хора. И за предпочитане избирателите да не ги познават дори. Лишиха ни дори от тази възможност да изберем човек, който ни харесва, за да ни представлява. Поставеното изискване е неизпълнимо на практика.

Както се вижда, въпреки референдума, въпреки настояванията на хората, въпреки обществените нагласи, партиите никога няма да позволят мажоритарен избор. Защото тогава няма да могат да контролират депутатите си, които ще искат да са харесвани от избирателите си, а не удобни на партията си.

Политическата каста се самосъхранява с това изменение. Ние нямаме думата. И само си въобразяваме, че ще избираме. Партиите избират вместо нас. И дори да не отидете да гласувате, вашият глас пак ще отиде към някоя партия. Дори още по-удобно за тях - по-малкият брой избиратели дава по-голяма възможност за манипулиране на изборите.

Наглост, граничеща с престъпление. Това, заедно с отказа за назначаване на нова ЦИК, прави следващите избори много съмнителни. И хакерските и хибридни атаки не ги очаквам от изток, а от гербавите. Вече Цецку се обучи. Обучава и кметовете, които на практика подготвят изборите. Нещо неясно?

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.