Калоян Паргов: Толкова ли е трудно кметът на София да синхронизира действията си със социалния министър?

https://svobodnoslovo.eu/politika/kaloyan-pargov-tolkova-li-e-trudno-kmetat-na-sofiya-da-sinhronizira-deystviyata-si-sas-socialniya-ministar/13132 SvobodnoSlovo.eu
Калоян Паргов: Толкова ли е трудно кметът на София да синхронизира действията си със социалния министър?

Заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova вчера - за пореден път през последните 10 години - обяви, че през следващите две ще се справи с хроничния недостиг на места в детските градини и ясли. На всичкото отгоре опита да прехвърли нерешения проблем от болната глава на здравата като обвини родителските организации за него.

Това предизвика нашето остро възмущение и в началото на днешната сесия на Столичния общински съвет направих изказване от името на групата на "БСП за България".

В него категорично заявих, че подобно твърдение е цинично.

Секторът "Образование" е приоритет във всеки милиарден бюджет на София. А Столична община регистрира устойчиво несправяне с проблема с липсата на места в детските градини и ясли вече повече от 10 години.

Ако кметът Фандъкова толкова силно се влияе от мнението на родителите, защо с колегите си от управляващата партия ГЕРБ не ги чу през всичките тези години, в които те апелираха за реални действия за изграждане на градини и ясли? Защо управляващите в държавата и в София имаха формално отношение към този проблем, придружено с документална еквилибристика?!

Хаосът, предизвикан от управлението на Политическа Партия ГЕРБ, вече е известен факт и всеки ден се сблъскваме с резултатите от него.

Толкова ли е трудно кметът Фандъкова да синхронизира действията си със социалния министър, на която по партийна линия дори е началник, за да не допускат родителите да попадат в ситуацията на "Параграф 22"? Защото само преди два дни министър Деница Сачева обясни, че отново парите за майчинство през втората година няма да бъдат увеличени и ще останат в срамния размер от 380 лв., за да стимулирали по този начин майките да се върнат на работа.

Е, как да стане това, след като кметът Фандъкова сама призна за недостиг от 5000 места за деца в яслите в София?! Как стимулират майките да се върнат по-бързо на работа като няма къде и кой да гледа децата им?!

Затова призовах спешно да бъде разгледан докладът на БСП за финансово компенсиране на родителите, за чиито деца няма места в яслените групи в София и необходимите средства незабавно да бъдат заложени в бюджета на Столична община за следващата година. Това ще бъде знак за проява на здрав разум от страна на кмета Фандъкова.

Ако обаче това не бъде направено, ще означава, че от ГЕРБ си играят на пинг-понг със съдбата на младите родители. Това би било цинично и безотговорно отношение към бъдещето на българската нация, която от години е в демографска криза.

Ние, от групата на "БСП за България" вече искахме оставката на заместник-кмета Тодор Чобанов, който е пряко отговорен за този проблем, а сега вече няма как да не потърсим от Йорданка Фандъкова политическа отговорност за този провал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.